Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2437

Kysymys:

Mitä tarkoittaa uutta autoa ostettaessa “vapaa autoetu”ja “auton verotusarvo”?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vapaa autoetu tarkoittaa, että edunmyöntäjä (=yleensä työnantaja) vastaa kaikista auton kuluista ja että edunsaaja eli käyttäjä saa käyttää autoa kuin omaansa. Auton käyttöetu taas tarkoittaa, että edunsaaja maksaa itse ainakin auton polttoainekulut.

Edun saaja joutuu maksamaan veroa siten, että autoedun verotusarvo lisätään hänen verotettaviin tuloihinsa. Verovelvollinen siis joutuu maksamaan veroa ikään kuin hänen saamansa palkka olisi ollut tuon verotusarvon verran todellista suurempi.

Auton verotusarvo on peruste autoedun verotukselle. Uudempien autojen osalta ( vapaan autoedun arvo kuukaudessa on 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 240,00 eurolla. Käyttöedun arvo kuukaudessa on 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 90,00 eurolla.

Tarkemmat tiedot löytyvät Verohallinnon nettisivuilta www.vero.fi, suora linkki vuoden 2004 luontoisetujen verotusarvopäätökseen on tässä ja vuodellle 2003 tässä.

Tuo kysymäsi “uusi” auto ei ole välttämättä kovin olennainen seikka. Katso verohallinnon sivuilta tarkoin autoedun määritelmää. Se on sidottu autojen ikäryhmiin eikä siihen, onko auto hankittu uutena vai käytettynä. Ikäryhmä A:ssa ovat autot aina kahteen ikävuoteen saakka. Sen jälkeen autot siirtyvät verotusryhmään B. Kaikkein vanhimmat autot ovat ryhmässä C. Niissä verotus on sidottu auton moottorikokoon eikä auton ensirekisteröintihetkellä vallinneeseen yleiseen ov-hintaan.

Julkaistu: 25.9.2003