Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2423

Tapio Ketonen

Kysymys:

Auto Citroen Xsara vm 2000. Autossa on automaatti-ilmastointi. Mistä johtuu, kun auton käynnistää, niin sisälle tulee etikan haju? Tämä tapahtuu ainostaan silloin, kun ilmastointi on päällä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmastointi jäähdyttää sisään tulevaa ilmaa. Kylmän jäähdytyskennon eli höyrystimen pinnat ovat niin kylmät, että ilman kosteus tiivistyy vedeksi. Vesi kerää ilmasta pölyä ja muita epäpuhtauksia. Kun auto on seissyt, kostea vesi on lämmennyt ja osin haihtunut uudelleen ilmaan. Mukana oleva lika saa sen löyhkäämään kuin vanha tiskirätti. Kosteus on myös oiva kasvualusta kaiken maailman sienille ja bakteereille.

Jos haju alkaa käydä sietämättömäksi, autoilmastointien huoltajilla on olemassa ainetta, jonka avulla laitteisto voidaan puhdistaa. Aine on aerosolipakkauksessa. Ilmastointi kytketään päälle, jäähdytys kytketään täysille, kaikki ilmakanavat avataan, sisäkierto kytketään päälle ja puhallin kytketään täysille. Sitten aerosolipakkaus jätetään suhisemaan auton sisätilaan etumatkustajan jalkatilaan.

Auton annetaan käydä ja kierrättää puhdistavaa ainetta sisältävää sisäilmaa noin 15 minuuttia, sitten moottori sammutetaan ja aineen annetaan vaikuttaa vielä toiset 15 minuuttia ikkunat suljettuina. Huolellisen tuuletuksen jälkeen auto on valmis ajoon ja haisevat pöpöt ovat saaneet kyytiä. Aineen hajuste tuoksuu autossa pari päivää, mutta sitten pitäisi ilman taas olla aivan puhdasta.

Jos tätä sattuu lukemaan ilmastointilaitteiden huoltaja, joka ei ole moisesta aineesta kuullutkaan, niin seuraava linkki antaa asiasta tietoa: www.forte-nwe.com/index-f.HTML, sivun vasemmasta reunasta nappi Tuotetiedot ja sieltä edelleen Air Conditioner Treatment. Ainetta myy Tecalemit Oy.

Julkaistu: 22.9.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.