Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 240

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kommentti tuohon automaattisten venttiilivälysten säätäjien “halpuuteen”, Mazda 323 -90 1,6-16v moottoriin ko. säätäjät olisivat maksaneet vuonna 2001 niitä kysyessäni 241mk/kpl…halpaako? Minä ainakin jätin ostamatta ja siedän kyllä kuunnella satunnaista venttiilien naputusta mutta voiko siitä aiheutua jotain vahinkoa pidemmän päälle jos ne satunnaisesti “räklättävät” myös kuumana? Öljyt olen vaihdellut reilun 10tkm välein, vaikutti että täyssynteettisellä Helix Ultralla venttiilit naputtivat enemmän kuin osasynteettisellä Helix Plussalla.

Näytä vastaus

Vastaus:

No joo, eipä tuota voi halvaksi väittää. Putsaus, esimerkiksi Forte-käsittely saattaa auttaa, mutta aika hankalia tuppaavat olemaan.

Naputtava ääni tulee siitä, että joko nokka-akselin nokka iskee venttiilinpainimeen tai sitten painin iskee venttiiliin. Jos välystä on enemmän, isku on voimakkaampi. Voiteluainekalvo on iskukohdassa kovilla, ja iskukohtiin saattaa tulla kulumaa. Satunnainen naputus tuskin tekee mitään kovin pahaa jälkeä.

Julkaistu: 18.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.