Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2377

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minkä kokoiset kapeammat nastarenkaat voin (kannattaa) laittaa Citroen Xsara farmariin vuosimallia 1999. Nykyiset kitkarenkaat, kuten myös kesärenkaat, ovat kokoa 185/65R14. Tämä on myös ainoa rekisteriotteessa merkitty koko.

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä oikein tiedä, kannattaako tuota rengaskokoa välttämättä muuttaa mihinkään. Kaikissa kunnollisissa rengasliikkeissä on kirja nimeltä Rengasnormit, jossa on mm. renkaiden vastinkokotaulukko. Sieltä löytyvät ne rengaskoot, joiden normin mukainen vierintäkehän pituus on suunnilleen sama.

Esimerkiksi koon 175/70R14 käytöllä tuskin saavutetaan mitään mainittavaa etua. Kapeamman profiilin käyttö saattaa heikentää auton suuntavakavuutta, koska alusta on suunniteltu matalaprofiilisille eli terävämmin käyttäytyville renkaille. Niinpä normaaliprofiilinen eli 155R14 saattaa jo olla liian kapea. Ralliautoissa kapeilla renkailla haetaan parempaa pitoa lumella, mutta normaaliajossa tälle ei ole tarvetta. Ralliauto taas saakin olla suoralla kestopäällysteellä hankala ajettava, eihän sillä siellä juuri ajeta.

Periaatteessa autossa käytetyn rengaskoon pitäisi tietenkin olla merkittynä rekisteriotteeseen, mutta jos kyseessä on normin mukainen vastinkoko, asiaan ei yleensä ole kiinnitetty katsastuksessa tai maantiellä ratsioissa huomiota. Turhaa byrokratiaa se olisikin.

Julkaistu: 10.9.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.