Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2376

Tapio Ketonen

Kysymys:

Pari päivää sitten arvelin tällä palstalla, että ilmastoinnista ei ole hyötyä pakkasella, koska silloin automaattiset ilmastointilaitteet eivät edes ole päällä ja manuaalisetkaan laitteet eivät kuivata jo valmiiksi kuivaa pakkasilmaa. Ketonen oli kanssani samaa mieltä.

Mutta miten on laita ilman raikastamisen osalta ? Talvi-ilmastoinnin kannattajat ovat väittäneet, että ilmastointi ainakin raikastaa ilmaa, koska ilmastoitu ilma puhdistetaan paremmin eli se kulkisi eri reittiä kuin jäähdyttämätön ilma. Ja että ilmastointi auttaa pakkasella myös sikäli, että vaikka kompressori ei olisikaan päällä, ilma tulisi matkustamoon kuumempana, kun se kulkee myös ilmastointikennojen kautta.

Vielä: kuinka kylmiä ilmastointilaitteen kennojen jäähdytyspinnat ovat ? Sehän on se absoluuttinen raja, jota kylmempää ilmaa ilmastoinnilla ei voi kuivata hitustakaan. Itse olen saanut kylmällä ilmalla maksimijäähdytyksellä jäähdytetyn ilman putoamaan plus 0,1 asteeseen, mutta en hitustakaan kylmemmäksi. Voisi arvella, että jos sisään tulee +0,1 asteen ilmaa, on jäähdytyskennon pinta ainakin hieman tätä kylmempi. Onko kenties niin, että ilmasta poistuvan kosteuden on pysyttävä auton jäähdytyslaitteessa vetenä, mikä merkitsisi, että jäähdytyskennojen on pysyttävä plussan puolella ?

Voisiko Ketonen jokia omia tai lähteittensä tietoja hyödyntäen kommentoida ilman puhdistusta ja kulkureittiä sekä jäähdytyskennojen pintalämpötilaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tietoa tai lähteitä ei juuri nyt ole käytettävissä, mutta kyllähän asia on niin, että jos ilmasta jäähdyttävään pintaan tiivistyvä kosteus jäätyy, silloin koko laitos jäätyy pian umpeen. Silti arvelisin jääähdyttävien pintojen menevän hieman pakkaselle, lämmin ilmahan pitää paikat sulina.

Se raikastaminen ei mielestäni voi toimia mitenkään, sillä ilma kulkee aina samaa reittiä. Ainoastaan jos sitä lämmitetään, silloin ilma johdetaan lämmityslaitteeen kennon kautta. Kun manuaalinen ilmastointi kytketään päälle, ainoa mitä tapahtuu on se, että kompressori kytkeytyy päälle ja jäähdytyskenno alkaa viiletä. Vastaavasti kun se kytketään pois, ilmeisesti pintoihin tiivistyneen veden höyrystyessä sisään tulee hetken aikaa tosi kamalaa hajua.l

Julkaistu: 10.9.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.