Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2373

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan saab 9-3 vuosimallia 2001 ja tarkoitukseni olisi pitää ko. autoa itsellä pitempään. Valmistajalta saamani tiedon mukaan auton kori on lähes tulkoon kokonaan sinkitty. Kysymykseni liittyy kyseisen auton ruostesuojaukseen eli olisiko teillä antaa suositusta miltä osin ko. auto kannattaisi tai olisi tarpeellista ruostesuojata. Onko riittävää että auton pohja ja renkaiden kotelot suojaisi vai tulisiko myös ovien kotelot suojata?

- Sami -

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruosteasioista kiinnostuneioden kannattaa käyttää hyväkseen Ruotsin suurimman autolehden (ViBilägare) ruosterekisteriä. Jostakin syystä Ruotsissa ollaan hyvin paljon kiinnostuneempia ruosteen aiheuttamista pulmista ja vaurioista kuin Suomessa . Kysymäsi auto (lähinnä sitä) on netissä osoitteessa http://www.vibilagare.se/rostregistret.asp. . Valitsemalla merkki ja mallisarja pääsee selotustuksen siitä, millainen valikosta löytynyt auto on ruostesuojaukseltaan.

Siltä varalta, että muut kiinnostuneet eivät osaisi maamme kakkoskieltä, kerron, että skalassa 1-5 auto saa arvosanan 4. Se on varsin hyvä (5 on erinomainen), mutta ei yllä Audi A4:n ja Volvo S60:n tasolle.

Auton alustassa on palkkeja, joita ei ole ruostekäsitelty. Pohjalevyssä on kulmia ja pokkauksia, joita ei ole suojattu. Sen sijaan ovet ja kynnyskotelot on käsitelty mallissa, joka lähinnä vastaa kysymääsi autoa.

Vaikuttaa siltä, että kannattaisi lähestyä ruostesuojauspalveluja tarjoavia yrityksiä. Pyydä tarkka selvitys, millainen autosi ruostesuojaus on ollut heidän kertomansa mukaan autotehtaalta tullessaan ja mitä he autollesi tekisivät. Sitten pyydät tarjouksen työstä: mitä tehdään, miten, mitä maksaa ja millainen on työhön liittyvä takuu sekä mahdollinen jatko asioille: usintakäsittely kustannuksineen ja ajankohtineen. Hanki useamnpia tarjouksia eri ketjuista.

Tuulilasin nettipalvelussakin on ollut juttu ruostesuojauksen eroista, kun autoilija ostaa tällaista palvelua.

terveisin

jorma viitanen

Julkaistu: 9.9.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.