Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2372

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kun tuolta keskustelupuolelta ei tunnu vastausta saavan niin kysyn Ketoselta. Ostin Touaregin, jossa vakiona navigointilaiteisto. Mistä ko. navigaattoriin saa cd levyjä? toimiiko esim autoroute 2003?

Suomesta ei ole kuin Helsingin seutu, mutta yltääkö tuo sama cd esim Europpaan, niinkuin Autoroute? Kuka myy ja millä hinnalla? Onko gps autonavigaattorien softa yhteensopiva esim Volvon, Mersun ja Bmw:n navigaattorien kanssa?

Mahtaako reitinteko onnistua läppärillä ja sitten syöttää se navigaattoriin, esim NMEA protogollaa käyttäen? Eipä tämän monimutaisempaa. Kiitos jo etukäteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Autonavigaattorien kohdalla tilanne on hankalampi kuin auto-CD-soittimissa. Äänilevyn voi ostaa mistä tahansa ja se toimii kaikissa soittimissa, mutta navigaattori ei ymmärrä toiselle laitteelle tehtyä levyä.

Tämä johtuu siitä, että levyllä on mukana myös tarvittava ohjelmisto tai ainakin oleellinen osa siitä, ja tuo ohjelmisto on laitekohtaista. Karttatiedostoja tuottaa kaksi suurta yhtiötä, Navtech ja Tele Atlas. Niiden käyttämä tiedostomuoto on kuulemma erilainen, joten tämäkin asettaa omat rajansa. Suomessa valinta on toistaiseksi helppoa, sillä vain Tele Atlas valmistaa Suomesta karttaa yhteistyössä Karttakeskuksen kanssa.

Koko järjestelmä on tietenkin näiden firmojen kannalta erinomainen, sillä markkinat pysyvät hienosti näpeissä, eivätkä hinnat pääse tippumaan. Kauhukuvaa ei tarvitse kaukaa hakea. Äänilevyjen tuottajille kopioivien CD-soittimien ilmaantuminen on ollut kova isku, joka on tuntunut kassavirroissa.

Touaregissa on laitteistona Radio Navigation System RN S2, joka käyttää Tele Atlaksen ohjelmistoa. Tele Atlas kauppaa nettikaupassaan www.navshop.com Skandinavian ja Suomen käsittävää karttalevyä hintaan 145 euroa.

Kartan kattavuusalue on laajentunut ja kattaa nyt pääkaupunkiseudun lisäksi Turun, Tampereen ja Porin alueen. Alueella asuu 53 % suomalaisista. Jokseenkin kaikki alueen katuosoitteetkin ovat kartalla, joten perille löytää vierailukohteen osoitteen perusteella.

Levyjä voi tilata tuosta nettikaupasta, mutta eiköhän niitä löydy myös VW-liikkeiden kautta sekä Blaupunkt-jälleenmyyjiltä. Jos ei löydy, niin sitten voit kysellä asiasta maahantuojalta Robert Bosch Oy:ltä, puhelin (09) 435 991. Myös nettiosoitteesta www.blaupunkt.fi löytyy tietoa.

Julkaistu: 9.9.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.