Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2366

Tapio Ketonen

Kysymys:

Joihinkin moottoreihin suositellaan polttoaineeksi 98E:tä, mutta ohjekirjassa sanotaan, että myös 95E:tä voi käyttää, mutta silloin auton maksimiteho pienenee hieman. Kuinka paljon teho suunnilleen pienenee? Ja pieneneekö se siksi, että vääntömomentti laskee vai siksi, että maksimiteho saadaan hieman aiempaa pienemmällä kierrosluvulla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Huipputeho laskee arviolta muutaman prosentin, koska nakutuksen välttämiseksi moottorin rasitusta joudutaan keventämään. Asialla ei Suomessa ole merkitystä, sillä meillä auton suurinta tehoa pystyy käyttämään vain muutaman sekunnin, ja silloin kone ei vielä ole niin kuuma, että nakutuksenesto puuttuisi asiaan.

Teho riippuu suoraan vääntömomentista, joten jos teho laskee, vääntömomenttikin laskee. Vääntömomentin huippuarvo ei välttämättä laske, koska se esiintyy alemmilla kierroksilla. Suurimman tehon käyntinopeus ei sinänsä muutu, vaikka tehokäyrän huippu hieman tasoittuukin.

Julkaistu: 8.9.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.