Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2358

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tuohon VKP:n kysymykseen jatkokysymys. Huomasin että kun tuli ohjaustehostin, kulutus lisääntyi n. 0,5 l/100km. Kun tuli katalysaattori, kulutus lisääntyi n. 0,5 l/100km. Kun tuli ilmastointi, kulutus lisääntyi n. 0,5 l/100km. Jos on käytössä vielä muita vempaimia, esim. lasien ja peilien lämmittimet, istuinlämmitys yms. “mukavuuksia”, niin kulutuksen lisäys voi olla n. 2l/100km. Olenko täysin hakoteillä?

Tuo kait selittää ainakin osin uusien autojen suuren pensankulutuksen? Mitä suurempi moottori, sitä vähemmän ns. normaaliajolla voi vaikuttaa kulutukseen? Oli kerran auto, jossa oli sivuimu kaksoisweber paineen tasauksella (imukone, ei ruisku), siinä ajonopeus tai ajotapa ei juuri vaikuttanut kulutukseen, se oli 6-7 l/100km kuormasta riippuen, siis maantieajossa, voiko tämä olla mahdollista ja mistä se voi johtua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Katalysaattori lisäsi alkuvaiheessa kulutusta ehkä mainitsemasi verran, mutta kehitys on kyllä kerinyt tuon kulutuslisän takaisin. Myös tehostimen puoli litraa tuntuu suurelta, mutta enpä voi vastaankaan väittää. Mainitut sähkölämmittimet eivät ole toiminnassa jatkuvasti, mutta jos niiden yhteenlaskettu kulutus olisi vaikkapa 400 W, niin en oikein usko lisäkulutuksen olevan puolta litraa, eiköhän se jää pienemmäksi.

Ei se kulutus itse asiassa ole oikeastaan noussut, jos huomioidaan auton massa. Merkittävämpi tekijä kulutuksen kasvussa on mielestäni ollut juuri autojen massan kasvu. Kun vielä ensimmäisen polven VW Golf painoi noin 800 kg, nykyinen eli nelos-Golf painaa jo suuruusluokkaa 1300 kg, miltei saman verran kuin 124-sarjan Mersu. Lisämassan liikuttaminen tuntuu suoraan kulutuksessa. Siltikään litralukemat eivät ole merkittävästi kohonneet.

Tuohon, että ajotapa tai nopeus ei vaikuttaisi lainkaan kulutukseen, en usko alkuunkaan. On aivan pomminvarma juttu, että väärällä ajotavalla saa kulutuksen nousemaan litratolkulla. Jos olisi aikaa, tulisin itse näyttämään, osaan varmasti ajaa epätaloudellisesti! On eri juttu, jos kysyjä ajaa luontaisesti taloudellisimmalla mahdollisella tavalla. Silloinkin ajonopeuden vaikutuksen pitäisi tulla selvästi esiin.

Julkaistu: 5.9.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.