Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 233

Kysy autoista - kysymys 233

Tapio Ketonen

Kysymys:

-99 VW Passattini etupäästä alkoi kuulua kolinaa. Vein auton merkkihuoltoon ja diagnoosi oli, että takimmainen etualatukivarsi on väljä. Kustannusarvio yhden ainoan tukivarren vaihtoon n. 1500 mk. Olen kuullut, että monissa vastaavanlaisissa tapauksissa VW on maksanut kuluista puolet vaikka normaali takuu olisi jo ummessa. Nyt VW ei kuitenkaan ala puolikasta maksamaan, koska auton kilometrilukema on jo 185 tkm. “Jatkettu takuu” on voimassa kuulemma vain 150 tkm:iin asti. Onkohan tuollainen kilometrirajojen asettelu tässä tapauksessa laillista. Auto on siis vain 3 vuotta vanha.Kyseessähän on mielestäni valmistusvika, jonka valmistaja jo myöntää “jatketun takuun” muodossa. Eli tässähän tulee kuluttajasuojalaki jo vastaan. Mielestäni valmistusvikojen pitäisi mennä takuuseen tai ainakin reilulla alennuksella ilman kilometrirajoja. Miten on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän tuo 185.000 km on jo niin pitkä matka, että aika monessa autossa joudutaan siinä vaiheessa uusimaan niveliä ja paljon muitakin osia. Vaikka VW:n etupään rakenne onkin tavallista heikompi, ei yleinen kokemus sentään ole sellainen, että auton pitäisi kestää 185.000 km ilman osien vaihtoa. Sitä ei vaadi edes kuluttajansuojalaki. Monella autolla ei ajeta koko käyttöaikana noin paljon.

Kuluttajansuojalain 5. luvun 12. pykälässä on asiasta tarkempaa tietoa:

Yleinen virhesäännös Tavaran on lajiltaan, määrältään, laadultaan, muilta ominaisuuksiltaan ja pakkaukseltaan vastattava sitä, mitä voidaan katsoa sovitun.

Jos muuta ei voida katsoa sovitun, tavaran tulee: 1) soveltua tarkoitukseen, johon sellaisia tavaroita yleensä käytetään; 2) soveltua siihen erityiseen tarkoitukseen, johon tavaraa oli tarkoitus käyttää, jos myyjän on kaupantekohetkellä täytynyt olla selvillä tästä tarkoituksesta eikä hän ole ennen kaupantekoa ilmoittanut ostajalle, että tavara ei mahdollisesti sovellu aiottuun käyttötarkoitukseen; 3) olla myyjän siitä antaman kuvauksen mukainen ja vastata ominaisuuksiltaan sitä, mihin myyjä on viitannut esittämällä näytteen tai mallin; 4) olla pakattu tavanmukaisella tai muuten sopivalla tavalla, jos pakkaus on tarpeen tavaran säilyttämiseksi tai suojaamiseksi; sekä 5) kestävyydeltään ja muuten vastata sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa.

Tuskin kukaan on antanut aihetta olettaa, että nivelet kestäisivät enemmän kuin 185.000 km. Passatin niveliä on jouduttu uusimaan vain reilut 40.000 km ajetuissa autoissa, ja silloin kyllä ollaan tekemisissä tuon kohdan 5 kanssa. Kyllä ostajalla on “perusteltu syy olettaa”, että auton ohjausnivelet kestävät enemmän kuin 40.000 km.

Julkaistu: 19.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.