Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2319

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymys on Mazda 626 1,8 16v:n moottorista kylmänä kuuluva naputus, joka häviää parin minuutin ajon jälkeen. Öljyt (Mobil 1)vaihdettu ohjelman mukaan. Autolla ajettu 200000km. Voiko kyseessä olla öljypumpun laskenut teho tai juuttuneet nostajat, Fortepesu tehty? Pitääkö pumppu uusia vai voiko sen korjata?

Näytä vastaus

Vastaus:

Muistelen, ettei Mazdassa ole hudraulisia venttiilinnostimia. Jos olisi, ääni tulisi todennäköisimmin niistä. Niinpä toinen mieleen tuleva mahdollisuus eli mäntien helmojen kalahtelu sylinterien seinämiin lienee aika todennäköinen syy. Kalina loppuu, kun männät lämpenevä ja laajenevat, välys pienenee.

Kolmas aiheuttaja voisi olla öljysuodatin, joka päästää öljt valumaan pois sisältään. Ennen kuin venttiilikoneisto alkaa saada voitelua, se pitää aika kovaa kalinaa. Suodattimen täyttyminen ei kuitenkaan vie aikaa paria minuuttia, mutta aika tietenkin tuntuu pitkältä.

Näin itse kuulematta on paha sanoa asiasta mitään tarkkaa, mutta ääni voi tietenkin tulla myös nokka-akselin ketjusta tai sen kiristimestä. Öljypumpun uskoisin olevan aivan kunnossa.

Julkaistu: 26.8.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.