Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2316

Tapio Ketonen

Kysymys:

Chiptuning vielä…

Tämä asia tuli kutakuinkin selväksi vastauksestasi ja tulihan tähän liittyen myös “KR:ltä” varoittava lisä. Noihin esimerkkimoottoria koskeviin kommentteihin tosin en saanut vastausta.

Varmaan ei olisi pahitteeksi, jos joku autolehti (esim. Tuulilasi) voisi tehdä puolueettoman selvityksen tästä viritysmahdollisuudesta.

Terveisinä vielä KR:lle, että ei ole minulla kiirettä virittelemään. Viritettävää autoa ei edes ole. Asia sinällään kiinnosti ja onpahan tämä nyt selvitettyaina lakia myöten.

Näytä vastaus

Vastaus:

Et maininnut mitään esimerkkimoottoria, kyselit vain mille moottoreille chiptuning olisi mahdollista. Periaatteessa perinteisellä ruiskutusjärjestelmällä varustetut sekä yhteispaineruiskutuksella varustetut turbodieselit ovat otollisia kohteita.

En ole jaksanut surfata netissä etsimässä osoitteita, mutta kaipa sinunkin koneellasi Google toimii. Laita sinne sopivia hakusanoja, niin eiköhän tietoa löydy. Eniten tietoa löytyy saksalaisilta sivuilta.

Puolueeton selvitys on mielestäni tarpeeton. Teho nousee, jos lisätään turbon ahtopaineita ja polttonesteen syöttöä. Virityksen keston testaaminen on aika hankala, hidas ja kallis toimenpide, sen hoitakoot virittäjät ihan itse ja omaan piikkiinsä.

Julkaistu: 25.8.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.