Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 23

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin 10.12 2001 kesärenkaat Salossa sijaitsevasta M***** Oy:stä, jonne ne jäivät talteen odottamaan kevättä…. Keväällä ne sitten asennettiin alle kyseisessä paikassa… Kauppaan kuului kumit asennuksineen. Keväällä sitten vein auton M*****n aamulla ja hain iltapäivällä töiden jälkeen…..

Koska omistan ainoastaan yhdet alumiinivanteet, jouduin jälleen menemään vaihtamaan talvirenkaat johonkin rengasliikkeeseen… Nyt valitsin Salon Kumikorjaamo Ky:n 15.10.2002…

Kumikorjaamolla huomattiin, että kaikki pyörän mutterit oli kiinnitetty väärinpäin!!! No, vanteisiin oli tullut “painaumia” pultinreikiin ja siellä sanottiin, että nyt on mahdollista, että vanteet eivät ehkä enää pysy kiinni kunnolla, joten niitä kannattaa kiristellä aika-ajoin….Niin vanteisiin, kuin kiinnitysmuttereihinkaan ei ole koskettu ennen, kuin nyt, kun piti vaihtaa talvikummit alle… Ja ne on aukaistu ja suljettu ainoastaan rengasliikkeissä! Mutterien päällä on muovilätkä, enkä sen takia ole voinut nähdä, mitenpäin mutterit ovat kiinni..

Kävin M***** Oy:ssä ilmoittamassa asiasta ja sieltä sanottiin heti, etteivät he ole laittaneet niitä muttereita kiinni, eikä auttanut mikään puhuminenkaan, vaikka minulla on kuittikin… Joten se keskustelu päättyi siihen…

Uudet alumiinivanteet maksavat maltaita, enkä ollut varautunut siihen, että ainoista vanteista, jollei nyt ihan hajoteta, niin tehdään ainakin huonommat ja ehkä vaarallisemmatkin M***** Oy:ssä…..

Näytä vastaus

Vastaus:

Tein hieman sensurointia, koska en halua joutua käräjille. Tuon kehumasi firman nimi on tässä yhteydessä syytä jättää julkaisematta.

Jos sinulla on renkaiden ostosta kuitti, niin osoittaahan sekin jo jotain. Kirjallinen lausunto Salon Kumikorjaamolta olisi myös syytä ottaa. Olisi myös hyvä ottaa vaurioista valokuvia, ja tarkoitan nimenomaan korkealaatuisia lähikuvia, ei sellaisia, joissa näkyy auto, kuljettaja ja omakotitalo. Sitten ei muuta kuin kunnallisen kuluttajaneuvojan pakeille.

Aika usein tuollaiset asiat tulevat kuntoon jo kuluttajaneuvojan ja yrittäjän välisessä puhelinkeskustelussa. Mutta elleivät tule, niin kannattaa käynnistää pitkä ja hidas tie, eli asia viedään kuluttajavalituslautakuntaan: Ellei yrittäjä noudata sen antamaa suositusta, sitten pitää viedä asia oikeuteen.

Käytännössä uskoisin, että ongelma ei ole kuitenkaan kovin paha. Ne painumat silinnevät, kun mutterit ruuvataan paikoilleen oikein. Ja elleivät siliä, pinnat voi myös hioa. On selvää, että jos mutterien kiinnityskartioissa on pursottunutta alumiinia kasoissa, pyörä löystyy hyvin pian. Salon Kumikorjaamon ohje oli oikein hyvä.

Julkaistu: 18.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.