Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2290

Tapio Ketonen

Kysymys:

Missä pyöräjärjestyksessä jarrunesteet pitäisi vaihtaa? Voiko kaikkiin (myös uudempiin) autoihin vaihtaa itse nesteet? Kuinka usein suosittelisit jarru ja kytkinnesteiden vaihtoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jarrunesteet vaihdetaan laskemalla vanhat nesteet pois ilmausruuvien kautta. Ruuveihin on syytä sovittaa pitkä muoviletku, jolla vanha neste saadaan tulemaan keruuastiaan. Käytetty jarruneste on ongelmajätettä.

Ensiksi siis kannattaa imeä jarrunestesäiliö mahdollisimmat tyhjäksi ja kaataa uutta nestetä tilalle. Sitten vain vaikkapa ensiksi etupyöristä nestettä ulos niin kauan, että ulos tulee uutta kirkasta nestettä. Sen jälkeen siirrytään takapyörien kimppuun.

Järjestyksellä ei ole merkitystä, ja tilannehan on se, ettei aivan kaikkea vanhaa nestettä saada järjestelmästä pois, ellei jarrusylintereitä pureta. Pääosa nesteestä kuitenkin uusiutuu, ja se on tärkeintä.

Vaihtoväli on eri autoilla erilainen, yleisin suositus on joka toinen vuosi, mutta merkkikohtaisten ohjeiden vaihtovälit vaihtelevat yhdestä viiteen vuoteen. Kustannuksiltaan työ on itse tehtynä tosi edullinen, joten tiuha vaihto kannattaa. Se vähentää jarrusylinterien juuttumisvaaraa.

Julkaistu: 17.8.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.