Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2287

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nykyisten henkilöautojen maavarat ovat varsin pieniä.“Suomen henkilöautot2003” teoksen mukaan esim.VW golfin maavara on vain 102 mm. Onko ko. lukema tyhjänä vai kuormattuna?Eikö tuolla maavaralla jää jo paremmallakin mökkitiellä kiinni?

5-ovisen Corollan maavaraksi on ilmoitettu 150 mm. Onko ero Golfin ja Corollan välillä todellisuudessa näin iso, yli 4 cm

Näytä vastaus

Vastaus:

Maavarat ovat nykyautoissa todella pieniä ja Volkkareissa erityisesti. Golfin maavaran riittämättömyydestä kirjoitin jo Golfin farmarimallin koeajossa vuosia sitten. Juuri maavaran takia en itse ostanut Golfia viitisen vuotta sitten. Tilanteen tekee todella hankalaksi se, että Golfissa sekä akseliväli että raideleveys ovat varsin suuret.

Aikoinaan Miniä moitittiin matalaksi, koska sen maavara oli vain 12 cm, mutta koska auto oli myös kapea ja lyhyt, pieni maavara ei sentään pahemmin haitannut. Tosin alin kohta oli alumiinivalusta tehty öljypohja, joten maakivi saattoi tehdä pahaa jälkeä.

Ongelmana noissa ilmoitetuissa maavaratiedoissa on, että maavaran mittaamiselle ei ole tarkkaa normia. Jos se mitataan keskeltä autoa, saadaan erilainen lukema kuin sivuilta eli lähempää pyöriä. Ilmoitetut mitat ovat yleensä aina tyhjän auton lukemia. Corolla on selvästi korkeampi kuin Golf, mutta onko ero 48 mm, sitä en osaa sanoa.

Julkaistu: 16.8.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.