Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2284

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei!!! Tässä Kirill, minä tarvitsen Teidän apuanne. Minä haluaisin tuoda tai tilata auton Amerikasta ja kuulin että monet autot sieltä eivät täytä EU-määräyksiä.

Onko siellä semmoinen auto, joka täyttäisi EU-normit, tai auto, johon pitää asettaa jotain tai jossa pitää korjata jotain, että se täyttäisi EU-määräykset ja ettei muutos olisi kallista? Mitkä autot sieltä sopisivat Suomeen? Auton vuosimalli 97-2001.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valitettavasti noin nuoren jenkkiauton tuominen ei onnistu. Tai toki tuominen onnistuu, mutta sitä ei saa rekisteriin. Vanhaan hyvään aikaan eli ennen EU:ta Suomessa hyväksyttiin eurooppalaiset ajoneuvovaatimukset täyttävien lisäksi myös amerikkalaiset vaatimukset täyttävät ajokit. Kun Suomi liittyi EU:hun, meilläkin otettiin käyttöön eurooppalaisten autonvalmistajien läpi ajama vaatimus siitä, että ainoastaan eurooppalaiset vaatimukset hyväksytään.

Asialle on vain yksi poikkeus, ja se on muuttoautot. Amerikasta tuotu muuttoauto hyväksytään liikenteeseen varsin pienin muutoksin.

Hankaluus johtuu ennen kaikkea USA:n autoteollisuuden protektionismista. Laittaakseen kapuloita tuojien rattaisiin jenkkien autoteollisuus haraa ajoneuvovaatimusten maailmanlaajuista harmonisointia vastaan. Euroopassa maksetaan potut pottuina.

USA:ssa siis ei välttämättä ole lainkaan myynnissä EU:n vaatimukset täyttäviä automalleja, koska paikallisten autojen pitää täyttää sikäläiset määräykset. Autoissa ja niiden osissa ei välttämättä näy eurooppalaisia hyväksyntämerkkejä, joten EU-maahan on turha yrittää noin vain tuoda USA:ssa käytössä ollutta autoa.

Julkaistu: 14.8.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.