Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2281

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nykyääm LAN- yms väylät ovat tulossa automaailmaankin. Ilmeisesti Lexus ja Citroen C5 olisi jo tällaisia. Olenko oikeassa ja mitä tämä väylätekniikka tarkoittaa käytännössä? Mikä oli mahdollisesti 1. auto, jossa sitä käytettiin ja missä kaikissa sitä on nykyään.

Näytä vastaus

Vastaus:

LAN eli Local Area Network on paikallinen tietokoneverkko, jollaisia käytetään yrityksissä, mm. A-lehdet Oy:ssä. Autoissa tietotekniikkaa sisältäviä yksiköitä yhdistää CAN-väylä. Lyhenne tulee sanoista Controller Area Network, suomentuisikohan tuo esimerkiksi ohjainlaitteiden alueverkoksi.

Tätä tekniikkaa on käytetty jo pitkään. En osaa sanoa, missä sitä on käytetty ensimmäisenä, mutta nykyisellään taitaa olla niin, että ei liene monta autoa, jossa sitä ei käytettäisi. Arvelisin, että uusissa S- ja E-Mersuissa tietoväylän kautta ohjattavia toimintoja voisi olla enemmän kuin useimmissa muissa autoissa. Tämä ei kuitenkaan ole mikään varma tieto.

Väylätekniikka tarkoittaa sitä, että erilaisia ohjaintoimintoja on hajautettu eri osiin ja laitteistot keskustelevat keskenään CAN-väylän avulla. Tekniikka etenee koko ajan, aina vain uusia toimintoja tulee sen piiriin. Pisimmälle vietynä se voisi merkitä, että esimerkiksi vasempaan takavaloon menee vain kaksi johdinta, virtasyöttö ja tietoväyläkaapeli. Valoyksikön ohjain saa keskusyksiköltä toimintaohjeet, esimerkiksi tiedon siitä, milloin pitää sytyttää vilkkuvalo ja milloin sammuttaa.

Julkaistu: 13.8.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.