Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 228

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jatkoa vielä VW:n normaalitakuun (1 vuosi ennen vuotta 2001) päälle tulevaan “jatkettuun takuuseen”: ei kai kukaan (ei edes maahantuoja) voi kiistää etteikö vm. 97-00 Passattien tukivarret olisi täysiä susia. Olen puhunut todella monen Passatistin kanssa aiheesta ja kaikilla on mennyt suurin osa (tai kaikki) neljästä alaetutukivarresta vaihtoon. Näin myös itselläni.

Edellinen omistaja on vaihdattanut tähän “goodwill” takuuseen tukivarsia (3 kpl) vielä viime syksynä (pari tuhatta kilometriä ennen 150 tkm:n täyttymistä). Eli VW maksoi puolet. Ainoa tukivarsi, jota ei ole vaihdettu on juuri se nyt rikki oleva.

Mielestäni on aivan älytöntä että merkkiliike on tuossa viimeisimmässä vaihdossa jättänyt yhden varren vaihtamatta, vaikka se olisi ollut ehjäkin. Koska takuulla merkkihuolto tietää, että on vain ajan kysymys milloin se hajoaa.

Eikö olisi maahantuojan puolelta korrektia ilmoittaa kyseisten autojen omistajille, että on mahdollisuus tälläiseen fifty-fifty korjaukseen? Todellisuudessa VW toimii täysin päinvastoin. Monissa tietämissäni tapauksissa alle 150 tkm ajettuihin Passatteihin on tukivarsiremppa maksatettu kokonaan asiakkaalla, jos asiakas ei ole itse ollut tietoinen tästä “goodwill”-takuusta.

Tottakai kysymys on kuluvasta osasta, mutta tässä tapauksessa mielestäni valmistaja myöntää osassa olevan VALMISTUSVIRHEEN. Mielestäni silloin kuluva osakin tulisi korvata. Esimerkkitapauksina mm. kodinkoneiden vikojen takuuseen meno vielä normaalin 2 vuoden takuuajan jälkeen, jos on kyse valmistusvirheestä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Joo, mutta kyllähän tuo 185 tuhatta on jo aika suuri ajomäärä. Kieltämättä VW-organisaatiossa näyttäisi olevan aika lailla pyrkimystä salailla vikoja, jotka kuitenkin kovistelun jälkeen tunnustetaan kuuluviksi laajennetun takuun piiriin, eli ne on siis todettu tyyppivioiksi.

Esimerkiksi kun kerroimme TDI-Transporterien liian heikoista vesipumpuista, maahantuojan tekninen neuvonta kiisti asian viimeiseen saakka, vaikka korjaamoilla toimittiin toisin eli vaihdettiin vesipumppu toisen tyyppiseen ja samalla hammashihna eri pituiseen takuuna. Maahantuojan teknisessä neuvonnassa soittajille kerrottiin, että Tuulilasi valehtelee, kun paljastimme lukijoille totuuden!

Julkaistu: 20.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.