Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2247

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymykseni koskee Continental PremiumContact-renkaiden kulumista. Autoni on VW Passat Variant TDI, vm.2000. Rengaskoko 205/55R16, nopeusluokka H.Ostin keväällä ko. renkaat ja nyt noin 12 tkm:n ajon jälkeen kulutuspinnasta huomattava osa on lähtenyt pois. Uutena pintaa oli kauttaaltaan 7.5 mm. Nyt renkaiden ulommilla puoliskoilla on pintaa jäljellä n. 3.5-4 mm. Sisäkanteilla pintaa on vielä n. 4.5-5 mm.

Olen vaihtanut eturenkaat kertaalleen taakse, jotta etu/takakulutus tulisi tasapainoon. Puolelta toiselle renkaita ei saa vaihtaa, koska rengaskuvio on epäsymmetrinen. Lisäksi oikeanpuoleiset renkaat ovat kuluneet hieman enemmän kuin vasemmat. 4-pyöräsuuntaus on näille kumeille tehty jo kahdesti, joten kulmat lienevät OK.

Ihmetyttää siis tuo kuluminen. Tätä vauhtia renkaat eivät kestäne kuin yhden kesän eli n. 20 tkm. Vanhoilla renkaillani ajoin kolme kesää/90 tkm.Onko siis normaalia että Contit kuluvat tuota vauhtia. 4-pyöräsuuntauksen tekijä kyllä sanoi, että ko. merkki on kuulu kulumisvauhdistaan raskaiden autojen alla. Onko todellakin näin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Matalaprofiiliset renkaat kuluvat yleensäkin melko nopeasti, ja muistelen jonkun aiemminkin valittaneen Audi A4:n renkaiden kulumista loppuun noilla lukemilla. Kun testaajat vaativat renkailta hyviä pito-ominaisuuksia myös märällä, mutta eivät kiinnitä huomiota kestävyyteen, tämä on seuraus. Hyvä tulos rengastesteissä ei välttämättä kerro, että rengas olisi myös kestävä.

Renkaiden pyörimissuuntaa ei saa vaihtaa, eikä epäsymmetrisiä kumeja saa tosiaan asentaa väärin päinkään. Niinpä epätasainen kuluminen on vain siedettävä. On siten eri juttu, sopivatko tehtaan ohjearvot noille renkaille, mutta paha niitä kulmia on itsekään lähteä kokeilemalla parantelemaan.

Julkaistu: 4.8.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.