Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 223

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jokin aika siiten tällä palstalla luki seuraavaa: “Teho saadaan, kun kerrotaan vääntömomentti ja moottorin pyörimisnopeus”. Mikäköhän on, kun tämä ei oikein näyttäisi pitävän paikkaansa tarkasteltaessa minkä tahansa auton teho- ja vääntökäyriä? Ilmeisesti lisäksi vaaditaan vielä jokin muuttuva kerroin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Muistaakseni siinä vastauksessa tosiaan mainittiin – tai ainakin piti mainita – myös kertoimesta, jota en muistanut ulkomuistista, eikä minulla ollut tuolla maalla sopivaa käsikirjaa ulottuvilla. Nyt sellainen on.

Teho (P) lasketaan vääntömomentista (M) siten, että vääntömomentti kerrotaan 2xpiillä (2×3,14159…) ja käyntinopeudella (n), kaavamuodossa siis P=Mx2x3,14159xn

Jotta tulos saadaan oikein, vääntömomentti pitää ilmoittaa newtonmetreinä (Nm) ja käyntinopeus yksiköissä kierrosta sekunnissa (1/s), kuten jo 70-luvulta ainoana hyväksyttynä meillä Suomessakin voimassa ollut SI-järjestelmä toki edellyttääkin.

Julkaistu: 21.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.