Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2225

Tapio Ketonen

Kysymys:

Opel Corsa vm-99 ajettu vain 37tkm ja takaiskarit vuotaa! Lisäksi pakoputken takavaimennin kolisee, on kuitenkin ulkoisesti aivan prima.

Miten pitkään iskarit ja pakoputkisto kestävät “normaaliajossa” ja mitkä tekijät voivat nopeuttaa niiden kulumista?

Maahantuoja ei halua ottaa asiaan kantaa, kun auton ikä on yli 3v.

Näytä vastaus

Vastaus:

Iskarien kestävyys vaihtelee aika laajalla skaalalla. Kova pakkanen talvella saattaa tehdä tepposet iskunvaimentimien tiivisteille, viime talven jälkeen aika moni vaimennin alkoi vuotaa. Maahantuoja ei varmasti ota iskareita omaan piikkiinsä, ne ovat mitä tyypillisintä kulutustavaraa. Neljä vuotta on kuitenkin jo aika pitkä ikä, olkoonkin ettei kilometrejä ole paljon.

Pakoputkistonkin ikä vaihtelee. Itselläni oli aikanaan Hyundai Pony, jonka ensimmäinen takaäänenvaimennin ruostui puhki alle kahden vuoden iässä. Seuraava vaimennin olikin sitten laadukkaampi. Se on vieläkin ehjänä paikallaan, vaikka vaihtamisesta on kulunut jo 11 vuotta! Muinoin minulla oli VW Kupla. Äänenvaimentimen vaihto kuului miltei auton vuosihuoltoon.

Juuri viime viikolla tein Tuulilasiin jutun käytetystä Opel Astrasta, joka oli otettu käyttöön vuoden 1998 marraskuun lopussa. Autoon oli jo vaihdettu takapönttö, joten kyllä se Corsan pönttökin saattaa olla jo vaihtoiässä, jos kolina kiusaa.

Pakoputkistoa ikään vaikuttaa pääasiassa aika. Pönttö ruostuu, vaikkei autolla ajettaisikaan. Lyhyet matkat rasittavat vieläkin enemmän, koska putkistoon ja etenkin takimmaiseen vaimentimeen tiivistyy vettä, eikä putkisto välttämättä pääse kuivumaan kunnolla. Vesi taas antaa mukavasti vauhtia syöpymiselle.

Julkaistu: 27.7.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.