Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2217

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen oikeastaan siskon asialla. Hänellä on Chrysler Neon -henkilöauto,jolla on ajettu noin 80 000 km. Auto on ostettu Tikkurilasta käytettynä.

Juhannuksena hänellä “räjähti” ensimmäinen rengas ja 16.7 sittentoinen (etu) täydessä vauhdissa moottoritiellä. Rengas on Goodyear ja on valmistettu viikolla 24 , vuonna 1997.

Onko tämä ihan normaalia? Maahantuoja ilmoitti renkaan olevan yli-ikäinen takuumielessä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Renkaan räjähtäminen ei ole koskaan normaalia. Tarkoittiko tuo ensimmäinenkin “räjähtäminen” lainausmerkein todellista paukausta vai pelkkää tyhjenemistä? Joka tapauksessa siskolla on ollut harvinaisen huono tuuri, itseltäni on 36 vuoden aikana räjähtänyt autosta rengas vain yhden kerran, eikä se muidenkaan kokemusten mukaan ole kovin yleistä.

Syy renkaan räjähtämiseen ajon aikana voisi olla lähinnä vaurioituminen ulkoisesta syystä. Voihan olla, että renkaaseen on ajossa osunut jokin terävä esine, joka on rikkonut sen. Lähinnä renkaan sivu on sitä arinta aluetta, kulutuspinnan kautta renkaaseen menevä naula tai ruuvi tekee sangen hitaasti vuotavan reiän.

Rengas on toki voinut vaurioitua myös muusta syystä, esimerkiksi sillä on ajettu tyhjänä tai liian pienellä paineella. Myös ajaminen pahaan teräväreunaiseen kuoppaan on voinut vaurioittaa sitä.

Julkaistu: 24.7.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.