Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 221

Tapio Ketonen

Kysymys:

Katselin tuossa uuden Ferrari Enzon speksejä ja mieltäni jäi kaivelemaan painoihin liittyvä seikka. Ferrari ilmoittaa auton kuivapainoksi (dry weight)1255kg ja tyhjäpainoksi ( kerb weight ) 1365kg. Auton bensatankin koko on 110 litraa. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin tyhjäpaino on sama asia kuin rekisteriotteessa mainittu oma paino. EU direktiivin mukaan oma paino koostuu auton painosta, 90 prosenttisesti täynnä olevista bensa yms. säiliöistä sekä kuljettajan painosta (70kg). Eli tästä päästään vihdoin kysymykseeni: Miten kuivapainon ja tyhjäpainon välinen ero voi olla noin pieni? Olen ymmärtänyt, että kuivapainoa mitattaessa kaikki auton säiliöt ovat tyhjillään ja myös kuski on poissa, koska hänellä on täydet säiliöt… :-)

Näytä vastaus

Vastaus:

ilannehan on se, että vain suomalaiset ottavat Brysselin direktiivit tosissaan. LIekö se perua siitä, että meillä on totuttu kuuntelemaan herkällä korvalla Moskovan ohjeita…

Muualla tuota direktiivin mukaista omamassaa ei juuri ilmoiteta. Elikkä “Kerb weight” tarkoittaa auton painoa säiliöt täynnä ja ilman kuljettajaa.

Kuivapaino on todellakin kuivapaino, silloin moottori on vailla öljyjä ja muutenkin vailla nesteitä. Kuski ei kuulu kuvioon.

Julkaistu: 22.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.