Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2197

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksikähän autoelektroniikkaan ei saa huolto-ohjeita ja kytkentäkaavioita rahallakaan.Viihde-elektroniikkaan esim.telkkareihin niitä saa ja on korjaaminen paljon helpompaa.

PS.OBD-2 sovittimen rakennusohjeet löytyvät Prosessori-lehden numerosta 12/02, josta löytyy myös linkkejä autoelektroniikkasivuille.

Näytä vastaus

Vastaus:

OBD-2-liitäntä on uusissa autoissa lakisääteinen asia, joten sen tiedot ovat julkista tietoa. Kytkentä ja käytetyt jännitetasot on standardisoitu, koska kaikkien testauslaitteiden pitää esimerkiksi katsastuksessa pystyä lukemaan saatuja tietoja.

Sen sijaan muu elektroniikka on valmistajan omaa ja patentilla tai tekijänoikeuden perusteella suojaamaa. Televisioille ei ole yhtä kattavaa ja suurena bisneksenä toimivaa huoltoverkostoa kuin autoille, siksi oleellinen huoltotieto on helpommin saatavilla.

Niissä ei liioin ole yhtä paljon kallista tuotekehitystyötä, ja valmistajat kokoavat usein laitteensa standardipiireistä. Autonvalmistajat sen sijaan käyttävät hyvin paljon joko itse tai yhdessä alihankkijansa kanssa kehittämiään piirejä, joten niitä ei ole samaan tapaan yleisessä myynnissä kuten viihde-elektroniikan komponentteja.

Julkaistu: 17.7.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.