Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2195

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on autona Bmw 320i vm. 2000. Auton rengaspainesuositukset tuntuvat aika huiman korkeilta. Mikähän on se oikea paine 225/50/16 rengaskoolle?

Lisäksi olen kuullut, että ko. automalli on herkkä et-luvun suhteen. Olen ajatellut hankkia 17" vanteet, mutta tarjontaa tuntuu olevan usealla et-luvulla ja rengasliikkeet väittää kaikkien sopivan. Mieluusti ostaisin kerralla oikeat hukkaamatta kaikkia autoni ajo-ominaisuuksia.

Saisiko sinulta apua oikean et-luvun metsästykseen ja onko muutaman millin eroilla käytännön merkitystä? Lisäksi olisin aika onnellinen, jos saisin tietoa löytyykö netistä jonkinlaista taulukkoa suositeltaviin vanneleveyksiin eri rengasleveyksille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Paineista löytyy tietoa netistä esimerkiksi Micheliniltä. Osoitteessa www.michelin.fi on Michelinin suomenkielinen sivu. Sen alalaidassa on linkki Anna Michelinin ehdottaa sopivat renkat autoosi. Sieltä löytyy hakukone, joka antaa esimerkiksi Bemarillesi kaipaamallesi koolle painesuosituksiksi tyhjänä eli normaalissa ajossa eteen 2,0 baria ja taakse 2,4 baria. Nimikkeellä muu käyttö eli esimerkiksi täysi kuorma paineet ovat 2,4 ja 2,9 baria.

ET:n eli vanteen offsetin metsästykseen eiminulla valitettavasti ole eväitä. Tieto alkuperäisestä löytynee BMW-merkkiliikkeen tiedoista ja tietenkin auton omista alkuperäisistä vanteista.

En uskalla sanoa, onko pienellä erolla merkitystä. Todennäköisesti ei ole, takavetoinen ei ole aivan yhtä kranttu kuin edestä raapiva. Mutta aivan yhtä hyvin parillakin millillä saattaa jo olla tuntuva vaikutus. Pelkkä ET ei välttämättä pilaa ominaisuuksia, myös rengastyyppi saattaa olla sopimaton esimerkiksi Suomen urautuneille teille.Mutta eikös noiden leveiden renkaiden hankinnassa ensisijainen motiivi ole ulkonäkö? Näyttäisi siltä, ettei ajo-ominaisuuksilla mukavuudesta nyt puhumattakaan ole niin väliksi…

Tarkka tieto oikeista vanneleveyksistä löytyy Autonrengasliiton myymästä STRO:n Rengasnormit-kirjasta. Kirja julkaistaan eli saatetaan ajan tasalle vuosittain. Eräs tähän perustuva taulukko on Rengaslasi Oy:n nettisivuilla osoitteessa www.kolumbus.fi/rengaslasi. Valitettavasti taulukko ei ole aivan täydellinen.

Julkaistu: 16.7.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.