Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2183

Tapio Ketonen

Kysymys:

Rakennan autoa harrastusmielessä ajettavaan rata-ajoon. Suunnitelmissa on BMW 325 vm.-94. Kyseisessä autossa on abs jarrut. Voinko asentaa siihen jarrupaineen säätimen, jolla voi säätää etu ja takajarrujen välistä balanssia?

Jos ymmärsin oikein, niin esim. AP valmistaa säätövipua, jolla käytännössä rajoitetaan yhden piirin (taka) painetta. Miten abs ja jarrupaineensäädin vaikuttavat toisiinsa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nyt liikutaan tietämykseni rajoilla, mutta ymmärtääkseni tuollainen säädin on mahdollista asentaa. Niin kauan kun jarrut eivät pyri lukkiutumaan, ABS ei tee mitään. Normaaliautoissakin käytetään jarrupaineen säätöjärjestelmiä, uusimmissa on jarruvoimien jako hoidettu elektroniikan avulla.

ABS ja jarrupaineen säätö sopivat hyvin yhteen. Jos säätö hoidettaisiin pelkällä ABS:llä, takajarrut osallistuisivat jarrutukseen aivan liian suurella voimalla. Vaikka lukkiutumisenesto estäisikin vaaratilanteet, jarrut kuluisivat liian nopeasti. Säätämällä jarrupaineet sopiviksi esimerkiksi kuormituksen perusteella saadaan aikaan tasaunen jarrutus ja tasainen kuluminen.

Julkaistu: 11.7.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.