Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2182

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä haittaa moottorin nakutuksesta on? Nakutusta ilmenee moottorin sammuttamisen jälkeen. Auto on Seat Toledo 1.6HB -98(bensa).

Näytä vastaus

Vastaus:

En kyllä oikein ymmärrä, mistä ilmiöstä nyt kerrot. Sammuttamisen jälkeen? Kun moottori on pysähtynyt? Ei silloin voi kuulua mitään nakutusta. Bensiinin suihkutuksella varustetuissa autoissa bensiinin annostelu sylintereihin loppuu, kun virta kytketään pois.

Nakutus aiheutuu siitä, kun moottoriin menevä bensan ja ilman seos syttyy yleensä palotilassa hehkuvan karstansytyttämänä ennen aikojaan. Tällöin syntyvä paineisku lyö vielä ylös matkalla olevaa mäntää vasten niin kovaa, että kuuluu terävä metallinen ääni. Tällöin paine palotilassa voi nousta niin korkeaksi, että se jopa vaurioittaa moottoria.

Erityisen vaarallista nakutus on suuremmalla käyntinopeudella, jolloin ilmiö voi jatkua pitkäänkin ilman, että kuljettaja huomaa koko asiaa. Seurauksena voi olla männän tai mäntien ylikuumeneminen, ja siitä voi aiheutua männän kiinnileikkaamista. Se taas johtaa moottorin vaurioitumiseen ja isoon remonttiin.

Moottorin seistessä mahdollisesti kuuluva napsahtelu ei ole nakutusta vaan johtuu todennäköisesti pakoputkiston tai pakosarjan jäähtymisestä.

Julkaistu: 11.7.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.