Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2172

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä tietää, että ajovalojen suuntaus on kohdallaan sivusuunnassa. Korkeuden voi helposti mitata itsekin. Miten on sivusäädön laita, mitataanko siinä umpioiden etäisyys toisistaan vai miten se tapahtuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun ajat auton vaakasuoralla alustalla seinää vasten, kummankin valonheittimen lähivalokuviosta näet sen kohdan, josta oikean reunan epäsymmetrisyys alkaa kääntyä yläviistoon. tämän pisteen pitäisi olla samassa linjassa valonheittimen kanssa.

Voit mitata noiden pisteiden etäisyyden, sen pitää olla sama kuin valonheittimien keskipisteiden etäisyys. Lähivalojen kuvioiden vaakasuoran osan yläreunan pitää laskea valonheittimien keskipisteeseen nähden yhden prosentin verran. Viiden metrin päässä valonheittimistä valokuvion rajan pitää siis olla viisi senttiä alempana kuin valonheittimen keskipiste. Luonnollisesti valojen pitää myös olla suunnattu samalle korkeudelle.

Julkaistu: 5.7.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.