Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2159

Tapio Ketonen

Kysymys:

Saksan kielen taitoni kaipaisi pientä parannusta. Kun käy katselemassa noita saksalaisia automyyntisivustoja, on myytävien autojen varusteet merkitty kaikenlaisilla lyhentellä. Kuten esim. seuraavaa:

5-trg, ScheckH, 6-Gang, Klimatronic, Rel, ABS, AKH abn., Infr, Wegfahrsp., RC, AB v., AB Seite v., Sitz Hzg, MAL, Kst, GepNz, LRA, SV, ZV, Neb, Color, 2eFH, e-Spgl

Mitähän nämä lyhennykset mahtavat tarkoittaa, osan kyllä arvaankin. Onkohan missään tehty tällaista varustelyhenteiden Saksa-Suomi -sanakirjaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Korjataanpa tässä aiemmmin antamaani vastausta. Epäilin näet, että tuollaista sanakirjaa ei ole missään valmiina, mutta selatessani Ajoneuvohallintokeskuksen mainiota käytetyn tuonnissa opastavaa sivua www.ake.fi/kaytettynamaahan havaitsin sivun lopussa otsikon Linkit alla kohdan Rekisteröinti- ja katsastussanastoa saksa-suomi. Sen alta paljastui sivu AKE:n Saksa-suomi-sanasto, joka on PDF-muodossa. Tiedoston alussa varoitetaan, ettei kyseessä ole virallinen käännös. Aika hyvä tuo sanasto silti on, läheskään kaikista sanoista ei ole esitetty yleisesti käytettyä lyhennettä, mutta monissa tapauksissa sen avulla voi arvata, mistä on kysymys.

Googlen avulla löysin hyvän ja täydellisen saksankielisen selvityksen lyhenteistä osoitteesta www.kfztech.de, sieltä edelleen yläreunan linkkiin nimeltä Abkürzungs-ABC.

Jos nuo edellisen linkin lyhenteet eivät riitä, niin sitten kannattaa klikata tätä linkkiä. Kaikki tuolta löytyvät lyhenteet eivät kuitenkaan liity autokauppaan, toisaalta joukosta puuttuu useita autokaupan lyhenteitä, joissa kirjaimia on joko enemmän tai vähemmän kuin kolme.

Lyhenteet eivät ole yksiselitteisiä, paljon menee arvailun puolelle. Arvailua on tämä suraava suomennoksenikin noista mainituista. Kaksi lyhennettä jäi täysin selvittämättä:

5-trg = 5-ovinen, ScheckH = Huoltokirja, 6-Gang = 6-vaihteinen, Klimatronic = Automaatti-ilmastointi, Rel = Kattokaiteet, ABS = Lukkiutumattomat jarrut, AKH abn. = Vetokoukku (irrotettava), Infr = Infrapuna(ohjattu keskuslukitus), Wegfahrsp. = Ajonesto, RC = a) Radio kasettisoittimella b) kauko-ohjattu, AB v. = Turvatyynyt edessä, AB Seite v. = Turvatyynyt edessä sivuilla, Sitz Hzg = Istuinlämmitys, MAL = käsinoja keskellä, LRA = Tavaratilan peite, SV = Ohjaustehostin, ZV = Keskuslukitus, Neb = Sumuvalot, Color = Sävylasit, 2eFH = 2 sähköikkunaa, e-Spgl = sähköpeilit. Kst ja GepNz jäivät nyt suomentamatta.

Julkaistu: 26.6.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.