Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2142

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten olisi helpointa menetellä, jos haluaa tuoda ulkomailta uuden auton (Lancia Thesis) Suomeen ensirekisteröitäväksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ostetaan auto, tuodaan se Suomeen ja tehdään tullitoimipaikassa autoveroilmoitus. Tulli sitten kertoo, paljonko veroa pitää maksaa. Kannattaa kysya asiaa lähemmin Tullista, mutta ongelmana on lähinnä autoverotuksen työtilanne, veropäätöksen saaminen voi kestää aika kauan. Tosin autoverolain siirtymäsäännöksen nojalla omaan käyttöön tuotua ajoneuvoa voi Tullin erillisellä luvalla käyttää enintään kolme kuukautta. Tuo aika siis ajetaan punakirjaimisilla siirtomerkeillä.

Autoa ostettaessa kannattaa vaatia, että mukana tulee EU:n vaatimustenmukaisuustodistus (Certificate of Conformity, CoC). Sen avulla rekisteröinti onnistuu ketterästi. Kun on kyse yksittäisen auton rekisteröinnistä, se lienee hoidettava viemällä auto katsastusasemalle. Siellä auto ilmoitetaan Liikennetietojärjestelmään ja sille annetaan rekisterikilvet, jos vero on maksettu. Joka tapauksessa rekisteröintikatsastus pitää aloittaa heti maahantuonnin jälkeen.

Vielä helpommalla pääsee, jos ottaa yhteyttä Lancian maahantuojaan Italkon Oy:hyn ja tilaa Thesiksen sitä kautta. Eiköhän tuokin onnistu, vaikka auto ei varsinaisesti olekaan meillä myytävänä.

Julkaistu: 19.6.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.