Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2129

Tapio Ketonen

Kysymys:

Uudessa autossani on ABS-jarrut, mutta yllätys yllätys rekisteriottella ne eivät kuitenkaan näy. Kysyin AKE:lta miksi ? Vastaus oli että heillä on vanhentunut tietojärjestelmä, jonka vuoksi autot joissa ABS on ns. optio tieto ei näy rekisteriotteella. Näitä autoja on Suomessa kuulemma satoja !

Kuluttaja saa alennusta ABS-jarruista mutta tieto menee vakuutusyhtiölle rekisteritietojen perusteella. Tämä on asia joka pitäisi käsitellä juttuna lehdessänne , koska asia on merkittävä! Oletteko tutkineet asiaa ?

Näytä vastaus

Vastaus:

AKEn järjestelmät ovat olleet vanhentuneet jo pitkään, niiden perusta on luotu jo 60-luvulla. Uusia on tiettävästi rakennettu myös pitkään, mutta tarkkaa tietoa siitä, milloin tulee valmista, ei taida vielä olla kenelläkään.

Ymmärtääkseni rekisteriotteen tiedot tulevat tyyppikoodin perusteella, ja tältä osin käytäntö vaihtelee. Joillakin merkeillä ABS-jarruin varustettu auto saa eri tyyppikoodin, joillakin ei.

Tiedon ABS-jarruista voi toki ilmoittaa vakuutusyhtiölle muutenkin, esimerkiksi vakuutusta tehtäessä. Eihän varashälytintäkään ole merkitty rekisteriotteeseen, vaikka siitäkin saa alennusta vakuutusmaksuun.

Julkaistu: 12.6.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.