Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2112

Tapio Ketonen

Kysymys:

Sanopa, pitäisikö huolestua siitä, että n. kuukauden käytössä olleen Euromaster-kesärenkaan kylkeen, lähelle kulutuspinnan reunaa on ilmestynyt noin sormenlevyinen kuoppa. Ei kovin syvä, mutta näkyy, kun huomaa katsoa. Myyjän mukaan on normaalia, että renkaan kyljet eivät ole tasaiset, vaan että säteittäin olevat langat renkaan kyljessä voivat näkyä ja että tässä on vain yksi langoista hieman kireämmällä kuin muut langat.

Muuten ko. renkaasta voi sanoa, että lupaus hiljaisesta renkaasta pitää paikkansa, mutta muuten rengas on kyllä senpäiväinen lieru, että välillä suorastaan hirvittää. Ajourat saavat aikaisemmin nätisti käyttäytyneen Väyrysen kiemurtelemaan, vetelemään ja viskomaan peräänsä aivan kuin renkaat olisivat tyhjät, vaikka olen nostanut paineet takana jo 2.7 bariin. Ilmeisesti löysä rengas ei toimisi sen paremmin eturenkaanakaan ? (Eturenkaina nyt puolipitoiset Michelin XT2:t.)

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän kyseessä lienee aika selvä rakennevika, mutta näin matkan päästä on vaikea sanoa, onko se vakava vai ei. Pieniä poimuja on hyvin monessa renkaassa juuri tuosta myyjän kertomasta syystä, eivätkä ne yleensä ole huolestuttavia.

Renkaiden ominaisuuksissa on kyllä eroja, kaikki renkaat eivät sovi kaikkiin autoihin. Väyrynen on ollut aika tarkka niiden suhteen, etenkin vanhemmissa malleissa on tuo kiemurtelu tullut esiin helposti. Aikanaan autoihin vaihdettiin tiettävästi takuuna takatukivarsiakin, ilmeisesti helat olivat aluksi liian löysät. Edessä nuo silti saattaisivat mennä paremmin, sillä auto on paljon arempi takapään käytösvirheille.

Julkaistu: 8.6.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.