Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 210

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, millainen auto on kaikkein turvallisin hirvikolarissa. Ajan vuosittain 40-50 000 km ja parin läheltä piti tapauksen jälkeen on tullut mieleen, että olisikohan omasta Audi A4:stä juurikaan suojaa. Hirvi on kuitenkin aika kookas eläin ja ruho tullee lasista sisään? Auttaisiko auton vaihto isoon kunnon maasturiin (Land Rover Discovery tms.). Entä tuovatko ns. citymaasturit minkäänlaista lisäsuojaa henkilöautoihin verrattuna, ovathan ne vähän korkeampia. Miksi muuten edes pohjoismaiset autonvalmistajat eivät ole hirvikolariasioihin panostaneet (jonkinlainen etuturvakaarihan varmasti auttaisi)?

Näytä vastaus

Vastaus:

Paras ajoneuvo hirvien varalta varmaankin olisi Patria Vehiclesin maanmainio Pasi, siinä ei paljon hirvi tuntuisi, eikä tunkisi lasista sisään!

Maasturi on tietenkin jonkin verran parempi, mutta iso uroshirvi kyllä nousee siinäkin konepellin yli ja edelleen lasille. Iso kuorma-auto taitaisi olla ainoa tuossa mielessä varma ajokki.

Kyllä ainoa turva hirviä vastaan on käytännössä kuitenkin nopeuden laskeminen riittävän hitaaksi. Törmäysenergia kasvaa suhteessa nopeuden neliöön, joten se väheneekin samaa vauhtia.

Pohjoismaiset valmistajat ovat kyllä kiinnittäneet asiaan huomiota. Tuulilasissakin on julkaistu kuvia siitä, miten Saab testaa autojaan törmäämällä hirven ruhoa simuloivaan raskaaseen kaapelinippuun, joka on ripustettu tuulilasin korkeudelle. Juuri tällaisten testien seurauksena niin Saabeissa kuin ainakin Volvon ns. ruotsalaismalleissa eli suuremmissa malleissa tuulilasin yläpuolella oleva palkki on merkittävästi vahvempi kuin keskieurooppalaisissa autoissa.

Julkaistu: 25.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.