Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2075

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autooni pitäisi lisätä (tai mieluummin vaihtaa) jäähdytinnestettä. Nykyään on ainakin neljää eriväristä ja ilmeisesti myös erilaista jäähdytinnestettä tarjolla. Ainakin autotarvikeliikkeessä sanottiin että erivärisiä nesteitä ei saa sekoittaa keskenään. Eli mitä eroa näillä nesteillä on ja mihin erilaiset jäähdytinnesteet on tarkoitettu?

Omassa autossani neste on lähinnä tummanruskeaa, en tosin tiedä johtuuko se nesteiden iästä vai nesteen väristä. Ohjekirjan mukaan autossa pitäisi käyttää etyleeniglykolia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Suosittelen, että vaihdat nesteet, sillä se ei vie ketään konkurssiin. Tarvittava litramäärä on varsin kohtuullinen.

Jäähdytysnesteinä käytetään kahta eri perustyyppiä olevia aineita. Perinteinen ja yleisimmin käytetty jäähdytysnesteen perusaine on etyleeniglygoli. Uusi tuote on propyleeniglykoli. Näitä ei pidä sotkea keskenään. Väri ei ole varma tunnistamiskeino, sillä eri valmistajien värikoodit eivät välttämättä ole samanlaiset. Propyleeniglykoli on vähemmän myrkyllistä kuin etyleeniglykoli, joka on vaarallisen erehdyttävästi makean makuista. Se on myös ympäristölle vähemmän haitallinen, ja jossakin päin maailmaa vaaditaankin tällaisten nesteiden käyttöä.

Jotta homma olisi vieläkin sekavampi ja vaikeammin ymmärrettävissä, etyleeniglykolia on olemassa myös ns. Long life -tyyppiä, jonka lisäaineistus on suunniteltu kestämään pitempään. Volkswagenin laatuvaatimuksissa tämä neste tunnetaan nimellä G-12. Long life -nesteet ovat selvästi kalliimpia kuin tavalliset.

Myös eri valmistajien saman tyyppistenkin tuotteiden sekoittaminen keskenään on kyseenalaista, sillä oleellinen osa jäähdytysnestettä ovat erilaiset syöpymistä estävät lisäaineet, ja niiden toiminta voi häiriintyä.

Julkaistu: 26.5.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.