Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 207

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, miksi kuulen ajoittain ns. kokeneiden automiesten suusta epäilyjä automaattivaihteisen auton soveltuvuudesta perävaunun vetäjäksi.

Itselläni on kokemusta perävaunun vetämisestä automaattivaihteisilla Range Roverilla ja G Mersulla, enkä ole havainnut mitään ongelmia.

Viimeisimmissä TL:n numeroissa on esiintynyt lukijoiden kommentteja automaattivaihteiston puolesta ja niitä vastaan. Olisiko mahdollista tehdä laajempikin artikkeli asiasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Automaattien soveltuvuudesta ylipäänsä ajamiseen kuuluu ns. kokeneiden kommentteja vaikka kuinka paljon. Kyllähän siinä sen verran historiallisesti ottaen perää onkin, että vanhaan hyvään aikaan, kun automaateissa ei ollut kiinteäksi lukkiutuvaa momentinmuunninta, raskaan vaunun vetäminen saattoi saada vaihteistoöljyn kuumenemaan liiaksi.

Nykyaikaisissa automaateissa tämä vaara on käytännössä vähäinen. Ja olihan niissä sekin ongelma, että kun vanhoissa autoissa oli vähän tehoa, kierrokset pieninä pitävä automaatti teki autosta todella laiskan oloisen. Suomalainen ”kokenut autoilija” kun ei helposti pienemmälle vaihteelle vaihda!

Julkaistu: 26.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.