Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2058

Tapio Ketonen

Kysymys:

Oletus: Kaksi identtistä autoa, joissa valmistaja suosittelee käytettäväksi 98 oktaanista bensaa.

Koetilanne: Toiseen autoista tankataan 98 oktaanista bensaa toiseen 95 oktaanista bensaa. Autoilla ajetaan 100% identtinen 500 km ajolenkki. Kumpi autoista kuluttaa enemmän polttoainetta?

Taustaa: Useat autonvalmistajat suosittelevat määrättyihin moottoreihin käytettäväksi 98 okt. bensaa, mutta sallivat myös 95 okt. käytön, mutta mainitsevat että teho/vääntömomentti laskee jonkin verran. Eli onko polttoaineen oktaanilla merkitystä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kulutuksissa tuskin on mitään eroa, etenkin jos lenkki ajetaan teoriassa eikä käytännössä. Käytännössähän kaksi identtistäkin autoa kuluttaa eri ajokerroilla eri lailla.

Oktaaniluku vaikuttaa polttonesteen puristuskestävyyteen, ja se taas vaikuttaa siihen, miten herkästi moottori alkaa nakuttaa. Nykyaikaisissa moottoreissa on nakutustunnistin, joka nakutuksen ilmetessä joko siirtää sytytyshetkeä myöhäisemmäksi tai muuten hillitsee moottorin tehoa. Näin palamislämpötila laskee ja nakutus vähenee.

Normaalissa ajossa käytetään niin vähän tehoa, että tälle rajalle ei jouduta oikeastaan koskaan. Vasta jos moottoria päästään kuormittamaan täysillä kierroksilla sataprosenttisesti, silloin tämä raja tulee vastaan.

Julkaistu: 19.5.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.