Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2054

Tapio Ketonen

Kysymys:

Menettävätkö paremmin varustellut autot arvoaan suhteessa enemmän kuin karvalakkimallit? Olen hankkimassa autoa luksus-varustein (Megane Confort Dynamique, Astra Elegance, Golf Trendline, Focus Trend Centennial tai Ghia), joihin vielä lisätään muutamat herkut lisävarustelistalta tarpeen mukaan.

Olen pähkäillyt, että esim. autoilmastointi nousisi lähivuosina halutuksi välineeksi ja että aluvanteet jostain syystä auttavat käytetyn myyntiä, mutta Tuulilasin käytettyjen hinnastossa merkkihintojen vaihteluväli on aika kapea, mikä näyttäisi sitä, että kalliimpi malli kärsii perusvarusteiseen nähden.

Perusvarusteilla kyllä nykyään pärjää hienosti, mutta jos puoliahnetta mukavuuden tavoittelua ei seuraa p-nen loppu nopeana arvonmenetyksenä, niin halua olisi kerrankin varustaa autosta toinen koti.

Tarkoituksena on vaihtaa auto parin – kolmen vuoden ja n. 50 tkm:n jälkeen taas uuteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valitettavasti käytetyn auton hintahaarukka määräytyy suuressa määrin yleisimmän varustetason mukaan. Hyvä erikoisvarustus ei nosta auton arvoa aivan yhtä paljon kuin varustehintojen perusteella voisi olettaa.

Ilmastoinnin suhteen olet ajasta jäljessä. Se nousi jo useita vuosia sitten halutuksi, ja uudenkarhean auton myyminen ilman ilmastointia on automyyjien mukaan nykyään melkoisen hankalaa. Niinpä joihinkin käytettyihin autoihin asennetaan ilmastointeja jopa jälkikäteen. Alumiinivanteetkin toki ovat haluttuja, mutta niiden hankkiminen onnistuu jälkikäteenkin. Malleja on satoja, ja mielipiteet kunkin mallin tyylikkyydestä menevät ristiin.

Varusteluun sijoittaminen ei tietenkään tuota taloudellisessa mielessä etua, mutta etujen joukkoon kannattaa laskea myös oma henkilökohtainen mukavuus – ja esimerkiksi aluvanteiden osalta myös oma turhamaisuus. Mukavuuttahan ne eivät paranna, ainoastaan ulkonäköä.

Julkaistu: 18.5.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.