Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 205

Kysy autoista - kysymys 205

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,kun nyt on ollut tapetilla tämä käytettyjen autojen verotusmuutokset, niin onko auton osien prosenttimääriin tulossa muutosta.Eli sotiiko suomen prosenttirajat EY:n direkstiivien kanssa.nim.merk:uusi hylsy jo ’hiukan’elähtäneen tilalle

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä usko, että niihin rajoihin tulee vapaaehtoista muutosta. Kyllä se muutos pitää taas hakea EY-tuomioistuimesta saakka.

Minun mielestäni nimenomaan erilaiset rajat, 50 % uutena Suomessa ensi kertaa rekisteröidylle ja 33 % käytettynä tuodulle sotivat Suomen ja Euroopan Unionin tekemiä sopimuksia vastaan. Tämäkin säännös asettaa ulkomailta käytettynä tuodun auton eriarvoiseen asemaan Suomesta uutena ostetun kanssa. Se voitaneen siis käsittää jonkinlaiseksi käytettyjen autojen kaupan säännösperusteiseksi tekniseksi esteeksi.

Sinänsä olisin kyllä sitä mieltä, että nuo rajat voisi harmonisoida tuohon alempaan prosennttimäärään. En näe mitään järkevää syytä sille, että itsekantavalla korilla varustettuun autoon vaihdetaan kori. Kyllä auto on silloin lopussa ja valmis romutettavaksi,kun korikin on lopussa. Piste.

Julkaistu: 28.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.