Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2049

Kysy autoista - kysymys 2049

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nyt kun uusi autoverolaki tuli voimaan 15.05.03 olisi varmaan ajankohtaista nostaa esiin kysymys siitä, että kuka olisi käytettynä maahantuodusta henkilöautosta liikaa perityn autoveron palautusosuuden oikea saaja?

Luultavasti suurin osa 01.01.1999 jälkeen käytettynä maahantuoduista autoista myytiin reksiteröitynä, eli siinä vaiheessa autosta oli suoritettu autovero (joka myöhemmin osoittautui liian suureksi). Autoveron palautukseen on oikeutettu verovelvollinen, eli suuressa osassa kauppoja se on myyjäliike.

Asiakas on kuitenkin maksanut autosta pyydetyn (sis.verot) hinnan ja siten kompensoinut myyjälle autoveron osuuden. Tulossa olevat veronpalautukset (mikäli autoverovalitus on tehty) menevät siten suurelta osin myyjäliikkeille jotka ovat verovelvollisia.

Tämä johtaa siihen, että käytettynä maahantuodun auton kaupasta saadun normaalin myyntikatteen lisäksi valtio maksaa liikaa perityn autoveron osuuden liikkeelle. Oma arvioni liikkuu 3000 – 5000 euron summissa / kauppa + korko 16%.Ei ihan huonoa hommaa…

Itse olen valittanut tästä asiasta kuluttajavalituslautakuntaan. Tämä vain muille kohtalotovereille ikäänkuin tiedoksi ;) Voisi Tuulilasi tästä paiskata vaikka jutullakin..?

Näytä vastaus

Vastaus:

Verosta mahdollisesti saatavan palautuksen saa tietenkin veron maksaja eli alkuperäinen verovelvollinen. Tämä mahdollisesti tuleva raha on ollut vähän samanlainen sijoitus kuin lottokuponki tai arpalippu. Aivan yhtä mahdollista olisi ollut sekin, ettei verotusta olisikaan muutettu.

Ihmettelen kyllä suuresti, jos kuluttajavalituslautakunta ottaa valitukseesi myönteisen kannan. Mielestäni siihen ei ole perusteita.

Kun autokauppias myy autoa, hän tietenkin hinnoittelee sen myyntihetken markkinatilanteen mukaan. Enpä usko, että olet autostasi ainakaan omasta mielestäsi maksanut ylihintaa sen takia, että se on tuotu ulkomailta. Uskoisin, että auto on miellyttänyt sinua kuntonsa sekä houkuttelevan hintansa takia.

En liioin usko, että autokauppias olisi myynyt autoa yhtään halvemmalla, vaikka hän olisikin joutunut jo alunperin maksamaan vähemmän veroa. Hinnan määrää aina kaupantekohetken markkinatilanne.

Asia on tietenkin erilainen, jos ostaja ja myyjä ovat tehneet sopimuksen mahdollisen veronpalautuksen osalta. Menettely lienee kuitenkin tuiki harvinainen. Jonkin verran autoja lienee myös myyty siten, että vasta lopullinen ostaja on maksanut autoveron. Silloinhan hän myös saa mahdollisen palautuksen – sitten kun saa. Veikkaan, että rahoja saa odotella vielä pitkään.

Palautettavat summat saattavat toki olla arvioimaasi luokkaa, mutta koska ainakin ennen viime syksyä Suomeen tuotiin lähinnä ikivanhoja Mersuja, verot jäivät sen verran pieniksi, että palautukset tuskin ovat aivan noin suuria. Toivottavasti olen väärässä.

Julkaistu: 16.5.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.