Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2034

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan Volvo V70 Sportswagonin, vuosimallia -97/98, 140hv, bensa, ajettu 173tkm. Autossa on alkanut tuntua pientä nykimistä kiihdytettäessä ja joskus satunnaisesti tasaisessa ajossa. Nykiminen ei ole suurta vaan joskus tuntuu pieni nykäisy esim. kiihdytettäessä. Kierroksilla ei tunnu olevan merkitystä. Mikä voisi olla kyseessä? Onko tämä V70:n tyyppivika?

Luin jostain, että S80:ssa on ollut samanlaisia ongelmia. Auto on huollettu säännöllisesti ja edellisestä huollosta on aikaa 6tkm. Liittyykö tämä jotenkin polttoaineen syöttöön, sytytykseen, tulppiin vai onko kyseessä jokin esim. kosteudesta johtuva sähkövika? Vastauksesta kiittäen, Jussi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Molemmissa malleissa on aika pitkälle samaa tekniikkaa, joten eivätköhän vaivatkin ole yleensä samoja.

En ole tutustunut noihin asioihin lähemmin, mutta eräs syy voisi olla suihkutusjärjestelmän suuttimien epätasainen toiminta. Suuttimien toiminta voisi olla hyvä tarkastaa, nehän voivat olla osin tukossa ja suihkuttaa epätasaisesti. Kun suihkutusmäärä säätyy pakoputkessa olevan jäännöshappi- eli lambdatunnistimen perusteella, keskimääräinen happitasapaino on kohdallaan, kun yksi sylinteri saa liian laihaa ja yksi liian rikasta seosta. Tilanne on siis sama kuin siinä klassiusessa esimerkissä keskimääräisyydestä, että jos on pää uunissa ja jalat pakastimessa, on keskimäärin hyvä olo.

Mutta siihen en osaa vastata, että missä suuttimien tarkastus ja puhdistaminen ovat nykyisin mahdollisia. Hyvin varustettujen, polttonesteen suihkutuslaitteiden huoltamiseen erikoistuneiden erikoiskorjaamoiden laitevarustukseen tällaisetkin laitteet kuuluvat. Näitä palveluita vain osataan käyttää liian vähän.

Julkaistu: 11.5.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.