Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2028

Kysy autoista - kysymys 2028

Tapio Ketonen

Kysymys:

Iski kaamea autokuume ja kiikarissa olisi 4 eri tyyppistä autoa, BMW 320iA -92 aj.154tkm (Saksa), Ford Mondeo GT 2.5 V-6 -99 aj.117tkm (Suomi), Mercedes-Benz C250 Diesel Aut. -93 aj.139tkm (Saksa) ja Opel Astra Coupe Bertone 1.8 -01 aj.32tkm (Suomi), ja valinta tulee varmasti olemaan vaikea mikä noista on itseä eniten miellyttävä. Mutta myös ostopäätökseeni vaikuttaa tietysti käyttäominaisuudet, ylläpitokulut, autojen hinnanpudotus 5 vuodenaikavälillä yms. muut kaikkia autonostajia mietityttävät asiat. Haluaisinkin kysyä nyt sinun mielipidettä kaikista noista 4 autosta ja niiden käyttöönliittyvistä asioista.

Ps. olen ERITTÄIN KIITOLLINEN mahdollisimman täydellisestä vastauksesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Onpahan valikoima. Noiden Saksasta uitettavien kohdalla tietenkin lähtökohta on se, että ainakaan minä en usko kymmenen vuotta ajetun Mersun mittarinlukemaan 139.000 km. Olen ennenkin todennut, että dieseleitä Saksassakin ostavat ja ennen kaikkea kymmenen vuotta sitten ostivat vain paljon ajavat. Säästöä syntyi tuolloin vain pienemmästä kulutuksesta, polttonesteiden hintaero oli pieni ja dieselin vuosivero suurempi. Myös Bemarin kilometreihin suhtautuisin epäillen.

Astra Coupe on tietenkin erikoisempi auto, joten sen arvon kehitys saattaisi olla hieman parempi kuin tavallisella Astralla. Mondeon hintakehitys on ollut Fordien tapaan vakaata. Bemun ja Mersun hinnat laskevat hieman keskimääräistä hitaammin, mutta niillä alkaa tuota ikää jo olla sen verran, että käyttökulut saattavat korjausten takia lakaa nousta.

Toistaiseksi täysin tuntematon asia on myös uudempien uitettujen hintakehitys. Nuo vanhusmallit, joista tässä on kysymys, eivät ilmeisesti poikkea hinnallisesti paljon, olivat ne sitten Suomessa tai Saksassa alkuvuotensa olleita. Vanhan auton arvon määrää ennen kaikkea kunto. Uudemmilla saattaa järjestäytyneen autokaupan ainakin alkuvaiheessa yrittämä jonkinlainen boikotti tai ainakin vaatimus alemmasta hyvityshinnasta laskea arvoa.

Julkaistu: 10.5.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.