Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2026

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kävin juuri katsastamassa Peugeot 406 2.0 vm. 97 ja jäin ihmettelemään taka-akselin käyttöjarrun (levyjarrut takana) tehoa.Mittaustulos oli 0.9 Kilonewtonia kummallakin puolella, viimeksi tulos 1.2 KN. Onko tämä tavallista huonompi tulos takajarruille ja mitä huoltoa ne mahdollisesti vaatisivat? Olen kyllä lukenut 406:sta julkaistuja yleisimpiä vikoja ja siinä on mainittu myös takajarrujen heikkotehoisuudesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pelkkiin lukemiin on vaikea ottaa kantaa, ne riippuvat mm. siitä, miten liukkaassa kunnossa jarrudynamometrin rullat ovat olleet. Jos etu- ja takajarrujen jarruvoimien suhde on muuttunut, silloin voi olla kyseessä takajarrujen tehon heikkeneminen. Syitä tähän voivat olla esimerkiksi levyjen ruostuminen tai sylinterien jumittuminen. Jos jarruttava pinta on pienentynyt ruostumisen takia, silloin jarruvoimakin pienenee. Korjaamollahan tuo sitten selviää,

Julkaistu: 9.5.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.