Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2005

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka yleistä mahtaa olla renkaan hajoaminen ajossa kuvien: www.hut.fi/~tkeskija/bridgestone/ mukaisesti? Ja mikä tuohon on todennäköisin syy?

Renkaan valmistaja pitää ainoana vaihtoehtona sitä että rengas olisi osunut johonkin, ja tyhjentynyt sen jälkeen hitaasti. Tottahan se on että moottoritienopeudessa painetta menettäneelle renkaalle kävisi jossain vaiheessa noin, mutta kyseessä on kuitenkin takarengas jonka edessä kulkevan eturenkaan kuvittelisi osuvan esteisiin ensin. Lisäksi olin ajanut tuota ennen n. 300 km pysähtymättä missään, esim. huoltoasemilla, joiden pihassa olisi voinut lojua jotain terävää.

Eli olisiko mahdollista että kyseessä olisi jonkin asteinen valmistusvirhe? Rengas oli n. vuoden (15.000 km) ajossa ollut V-nopeusluokkainen Bridgestone Potenza, joten ainakaan vanhuuttaan tai suomalaisen moottoritienopeuden takia sen ei mielestäni pitäisi noin tehdä.

Katukivetyksiin tms se ei ole myöskään osunut, ja paineet tarkistin viimeksi n. 2 viikkoa ennen rikkoontumista.

Näytä vastaus

Vastaus:

On valmistusvirhekin ehkä mahdollinen, mutta kyllä kuvien perusteella näyttäisi siltä, että valmistajan esittämä vaihtoehto olisi todennäköisin. Syy renkaan tyhjenemiseen voi olla mikä tahansa, mutta jos vajaapaineisella renkaalla ajetaan pitkään, juuri noin sille kokemukseni mukaan käy.

Teräviä esineitä voi lojua missä tahansa, ja esimerkiksi naula tai ruuvi voi etupyörän heittämänä kampeutua pystyyn ja painua takarenkaaseen. Tästä itselläni on parikin kokemusta.

Julkaistu: 1.5.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.