Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2003

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko e46 bmw:ssä sellainen negatiivinen olkapoikkeama, että jos “teoriassa” pienentää renkaan kokoa (ympärysmittaa) tai rengas vain kuluu, niin lähestyykö arvo nollaa ?

Kuulin että jos rengas aavistuksen “pienenee” niin ohjaus paranee suoraanajoltaan. Mutta paraneeko se siksi että arvo kasvaa vai pienenee. Haluan tietää siksi kun ajattelin vanteiden vaihdossa “virittää” ohjausta paremmaksi et:n muutoksella. Mutta en tiedä laitanko alkuperäisen et 42 sijaan et: 35 tai 38 vai jonkun 44 ? Renkaat on 195/65-15. Vai laittaisko sittenkin 16" vanteet ja 205/55-16.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä tuo olkapoikkeaman eli renkaan keskilinjan ja olka-akselilinjan jatkeen etäisyys tien pinnassa muuttuu renkaan pienentämisellä äärimmäisen vähän. En ylipäätään usko, että olkapoikkeaman muuttaminen vaikuttaisi Bemarin tunnetusti huonoon suoraanmenokykyyn yhtään mitään. En osaa nyt sanoa, millainen olkapoikkeama autossa on, eikä sopivaa lähdeaineitoakaan ollut saatavilla.

Oma mielipiteeni on, että matalaprofiiliset renkaat tanakoittavat Bemarin ajotuntumaa, joten nuo 16-tuumaiset saattaisivat sopia paremmin muutenkin kuin vain ulkonäön kannalta.

Julkaistu: 1.5.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.