Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1997

Tapio Ketonen

Kysymys:

Terve !Olisin tuomassa Pohjois-Amerikasta Jeep Grand Cherokee V 8 Limited maastoautoa(ehka vm 98-01. Tata malliahan ei talla hetkella tuoda maahan. Mihinka malliin tata sitten verrataan ( onko se Overland, joka on varustukseltaan kuitenkin parempi kuin Limited).

Minkalaiset ovat jalleen myyntimarkkinat talla hetkella Jeep Grand Cherokeen suhteen? Onko se helppo myyda tulevaisuudessa, enta jalleenmyyntiarvo

Mika Merkki/malli olisi “hyva” muuttoauto Pohjois-Amerikasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensiksi vinkki jenkkinäppiksellä kirjoittaville. On aika paljon mukavampaa lukea, jos tekstissä olivat mukana skandimerkit. Ä ja Ö ja vastaavat pikkukirjaimet syntyvät helposti siten, että painat ensiksi sitä näppäintä, jossa on kaksi pistettä vierekkäin (yleensä enterin vieressä) ja sen jälkeen A- tai O-kirjainta. On vain paljon mukavampaa lukea ääkkösellistä tekstiä!

Jos tarkoitat autoveron määritystä, niin sitä tullaan varmaankin vertaamaan samanlaisen ja saman ikäiseen Grand Cherokeehen. Ei ole väliksi tuodaanko vastaavaa mallia tuontihetkellä maahan vai ei. Se “vastaavan uuden mallin” metsästys on historiaa, nyt metsästetään “samanlaista” käytettyä ja sen todellista kauppahintaa eli arvoa. Uusi autoverolain muutos tulee voimaan 15.5., sen jälkeen Tullin nettisivuilta www.tulli.fi löytynee asiasta paljon tarkkaa tietoa.

Ison bensalla kulkevan maasturin jälleenmyyntiarvosta on vaieka sanoa mitään tarkkaa. Kysyntää on merkittävästi vähemmän kuin dieseleillä. Jos Jenkkilässäkin bensa maksaisi vähän yli 5 dollaria gallonalta kuten meillä, ei sielläkään bensaa paljon syövä isokoneinen raskas maasturi olisi kovin haluttu. Mutta toisaalta isot maasturit ovat harvinaisia, joten ehkä halukas ostaja sittenkin saattaisi löytyä.

Jos olisit kysynyt tuota hyvää muuttoautoa 20 vuotta sitten, vastaus olisi ollut selvä. Silloin kannatti tuoda diesel-Mersu mistä masta tahansa. Nyt tilanne ei ole yhtä yksiselitteinen. Muuttoauton tuonnilla ei enää lyö yhtä hyvin rahoiksi. Näppituntumalta sanoisin, että mitään “Amerikan Mossea” tuskin kannattaa tuoda, urheilumalleilla ainakin näyttäisi olevan meillä menekkiä. Maastureilla on ongelmana, että nykysääntöjen mukaan maksettavan autoveron määrä voi nousta korkeaksi.

Julkaistu: 28.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.