Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1984

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vuosimallin 94 1,6 Primera fantasy abs nykii kun kaasua polkee reippaasti. Poljettaessa kaasua reippaasti auto ikäänkuin hyytyy hieman nostettaessa kaasua vauhti taas saattaa kiihtyä. Vikaa ei huomaa kaupunki ajossa vaan reippaasti kaasuttaessa. Etenkin kylmällä koneella kaasuttaessa nykiminen on huomattavaa.

Olen käyttänyt auton paikallisessa Nissan-liikkeessä, jonka testi näytti kaiken olevan ok. Moottorin tehoista vaikuttaisi suuren osan olevan kateissa. Autossa ei ole kierroslukumittaria joten kierroksista en voi sanoa mitään tarkkaa. Nykimistä alkoi esiintyä n.185000 km jälkeen. Onko kyseessä kenties tyyppivika? Miten asia korjaantuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä uskoisi tyyppiviaksi. Oireet viittaavat siihen, että suihkutusjärjestelmän ohjauksessa on jotain hämärää. Kun kaasuläppää avataan, myös bensiinin syötön pitäisi lisääntyä, mutta näemmä niin ei tapahdu, joten seos jää laihaksi. Vaikutus on sama kuin jos kaasuttimella varustetussa autossa kiihdytyspumppu ei toimisikaan.

Olen ennenkin asettanut kyseenalaiseksi merkkikorjaamoiden pätevyyden vanhojen autojen vikojen kanssa. Niissä toimitaan lähinnä uusien autojen huoltojen kimpussa, ja jos asentajalla ei satu olemaan vankkaa kokemusta muusta elämästä, eihän tuollaisia vikoja löydy. Parempi paikka onkin jokin pienempi korjaamo, joka työskentelee enemmän polttonestelaitteiden kanssa.

Pikkukoneisessa vanhassa Primerassa on muistini mukaan yksipistesuihkutus. En tunne autoa lähemmin, mutta veikkaisin, että jokin johto kaasuläpän / suihkutusyksikon tienoilta voisi olla irti, tai sitten jokin liitin on hapettunut.

Julkaistu: 26.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.