Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1966

Tapio Ketonen

Kysymys:

BMW525iA:n automaattilaatikon öljyä valuu hieman lauhduttimen kyljestä. Olisiko liittimet löystyneet? Vuoto on pientä, alakerta on kyllä öljyinen lauhduttimen alta.

Mutta suurempi murhe: Vuosi sitten vaihdetun moottorilauhduttimen nesteen seassa on öljyä. Voisiko se olla automaattiöljyä? Taitaa se pahin öljymömmö kellua vain pinnalla, mutta millaista itse neste lienee. Sormi ainakin saa ruskean emulsion pintaansa kokeiltaessa säiliöstä. Moottoriöljy on kirkasta.

Ei kai vaikuta kannen tiivistevauriolta? Onko öljy jäähdyttimessä kuvailemallani tavalla kovin vakavaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sana lauhdutin ei oikein sovellu autoon, ko. laitehan on palauttaa höyrystyneen nesteen takaisin alkuperäiseen olomuotoonsa. Jäähdytin siis lienee kyseessä.

Liittimien tihkuminen on yleistä, siihen auttaa joko tiivisterenkaiden uusiminen tai tiivistysneste liitinkierteeseen, riippuu rakenteesta. Joskus voi pelkkä kiristäminen kin auttaa.

En tunne BMW:n automaattimallia niin hyvin, että voisin sanoa, jäähdytetäänkö laatikon öljyjä jäähdytysnesteellä vai ilmalla. Jos se tehdään nesteellä, silloin tietenkin lämmönvaihdin voisi vuotaa ja päästää öljyä nesteen joukkoon. Jos vaihteistoöljyä ei jäähdytetä moottorin jäähdytysnesteellä, silloin moottoriöljy on ainoa mahdollisuus. Se voi päästä nesteen joukkoon kannentiivisteen kautta, öljy johdetaan kanteen omia kanavia pitkin, ja voihan tiiviste vuotaa öljykanavan kohdalta ja päästää öljyt väärään paikkaan.

Ensimmäiseksi vaihtaisin ne jäähdytysnesteet, järjestelmä kannattaisi huuhtoa huolellisesti pariin-kolmeen kertaan. Kesä kun on tulossa, voisit vaikka kokeilla hetken ajamista pelkkä vesi jäähdyttimessä. Jos sekaan tulee taas öljyä, silloin jossakin on vuoto, mutta jos neste nyt pysyy kirkkaana, sekaan on saattanut jostain joutua vain hieman öljyä. Tällöin olet päässyt säikähdyksellä, ei muuta kuin uudet nesteet sekaan.

Öljy sinänsä ei ole jäähdyttimessä kovin tuhoisa asia, mutta olisi hyvä tietää, mistä se on sinne päässyt. Virtaus kun voi tapahtua myös toisin päin, öljyn joukkoon voi päästä jäähdytysnestettä. Ja se onkin jo pahempi juttu, koska glykoli heikentää voitelukykyä pahemman kerran.

Julkaistu: 20.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.