Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1965

Tapio Ketonen

Kysymys:

Auto on Peugeot 205 vm.88 Vika:Ajo, taka, mittaristovalot vilkkuvat päivävaloasennossa. Valokatkaisijan kun kääntää ajovaloasentoon, vilkkuminen ajovalojen osalta loppuu mutta takavalot ja mittaristovalot vilkkuu edelleen. Vilkkumista ei tapahdu aina. Autoa on käytetty usealla korjaamolla mutta vikaa ei löydy.Valoreleet on vaihdettu.

Itse olen mitannut ajovalopolttimon kannasta jännitteen joka vaihtelee vilkkumisen aikana 10-12 voltin välillä.Maadoitukset on tutkittu. Missä vika????

Näytä vastaus

Vastaus:

Vilkkuminen viittaisi siihen, että virtasyötössä ilmeisesti valokytkimelle on jokin huono liitos tai muuta vikaa. Releiden vaihto on ollut turhaa, rele ei yleensä koskaan aiheuta vilkkumista.

Pitäisi vain löytää sellainen autosähkökorjaaja, joka todella viitsisi ja ennen kaikkea osaisi etsiä loogisesti ja järjestelmällisesti vikaa. Jännitteen mittaaminen polttimon ja akun plusnavan välillä on hyvä keino. Todennäköisesti vilkkumisen aikana jännitehäviö vaihtelee melkoisesti. Kun sitten mittarin toinen napa pidetään polttimolla ja toista tuodaan sähkön etenemisreitillä lähemmäs polttimoa, jossakin vaiheessa jännitteen vaihtelu loppuu. Vian syy on silloin viimeisen vaihtelua antavan ja ensimmäisen tasaista jännitettä antavan mittauspisteen välissä.

Julkaistu: 20.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.