Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1952

Kysy autoista - kysymys 1952

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi “asiantuntijat” suosittelee huonompien renkaiden asennusta eteen ja parempien asennusta taakse, siis tilanteessa kun on toinen pari renkaista huonompi kuin toinen? Minusta paremmat pitää ehdottomasti olla edessä.

Syyt: mahdollinen vesi- tai sohjoliirto, ohjattavuus, jarrutusmatka, liikkeellelähtö etuvetoisella yms. Peräheitto on helppo korjata mutta jos keula lähtee niin se voi olla menoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eipä ajattelusi voisi todellakaan olla pahemmin metsässä! Paremmat eli pitävämmät renkaat pitää AINA asentaa TAAKSE, ei koskaan eteen!

Mitä haittaa oikeastaan on, jos suoraan mentäessä etupyörät hetkeksi hukkaavatkin otteensa tiestä noiden liirtojen takia? Yleensä kuljettaja huomaa tapahtumeen, ja jos hänellä on edes vähän järkeä päässä, hän ei ala ruuvata pyöriä poikittain. Normaali reaktio on keventää kaasua, ja se yleensä palauttaa tilanteen hallintaan.

Peräheitto EI OLE helppo korjata, jos se tapahtuu yllättäen ja odottamatta esimerkiksi satasen nopeudessa. Käytännössä sen oikaiseminen on useimmiten mahdotonta, jos kuski ei ole osannut varautua tilanteeseen. Kuljettaja ei tunne ratin antaman tuntuman tai moottorin kierrosten perusteella, ovatko takapyörät mahdollisesti nousseet tai nousemassa liirtoon.

Jarrutusmatka ei ole niin tärkeä asia kuin auton hallittavuus jarrutuksessa. Jos auto törmää johonkin suoraan, keula edellä, tilanne ei ole yleensä yhtä paha kuin jos perä lähtee luistoon ja auto törmää johonkin kylki edellä. Auto tarjoaa etutörmäystilanteissa paljon paremman suojan kuin kylkikolareissa. Edessä on yleensä liki metri peltiä rypistymässä ja imemässä törmäysenergiaa, mutta kyljessä puhutaan enimmilläänkin vain paristakymmenestä sentistä.

Liikkeelle pääseminen ei kuitenkaan ole autoilussa tärkein asia. Pienet hankaluudet tässä voivat jopa antaa kuskille aiheen miettiä, että onko tällä kelillä sittenkään syytä lähteä ajamaan ollenkaan.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että auton etu- ja takarenkaiden pito ei saisi poiketa toisistaan kovin ratkaisevasti. Auton ominaisuudet pysyisivät paremmin tasapainossa, jos renkaat kuluisivat tasaisesti.

Julkaistu: 15.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.