Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1945

Tapio Ketonen

Kysymys:

Morjens!Tulipa tuossa lukiessani netistä teidän sitikan kestotestiä mieleeni, että mistä löytyisi yleisiä määräyksiä “katsastusvarusteista” ja muista pakollisista autovarusteista? Tuossa jutussakin mainittiin bensatankin korkistakin mm. että sen pitää nykyään olla sellainen ettei se huku.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ajoneuvojen varustemääräysten osalta tilanne on nykyisin kamala. Suomen lainsäädäntö vilisee viittauksia kaikenlaisiin direktiiveihin. Asioista säädetään Suomen säädöskokoelman säädöksessä numero 1248/2002, joka on Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista. Säädökseen voi tutustua Valtion säädöstietopankki Finlexissä osoitteessa www.finlex.fi

Oikeastaan tuota varsinaista asetustekstiä tärkeämpi on asetuksen liite 1. Se määrittelee ne direktiivit, joissa kustakin laitteesta on säädetty. Enää ei tarvitse kuin löytää direktiivitekstit. Vielä hankalampaa tosin on niiden ymmärtäminen.

Auton tyyppihyväksyntävaatimukset ovat aika paksu pinkka säädöstekstiä. Jotenkin tuntuu, että virkamiehet ovat pyrkineet tekemään säännöksistä tieten tahtoen sellaisia, ettei niistä kukaan ymmärtäisi yhtään mitään. Pienimmästäkin osasta pitää olla mappikaupalla virallisten tutkimuslaitosten selvittelyjä ja todistuksia. Kalliiksi tulee, mutta mistään ei käy selville, mitä kaikesta tuosta on käytännössä hyötyä.

Julkaistu: 14.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.